Nebezpečná kozmetika opäť na Slovensku!

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 17:09 • 2 min
Nebezpečná kozmetika opäť na Slovensku!

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) kontrolné orgány vo Francúzsku a Nemecku. Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Štyri hlásenia sa týkajú krémov na bielenie pokožky. Jedným z nich je Naturel cream, značky H20 JOURS z Talianska od výrobcu www.hcosmetiques.com. V ňom sa zistila prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy. Tie sú na európskom zozname zakázaných látok v kozmetických výrobkoch.
     

Podobne je na tom CREME DE TEINT A LA CAROTENE značky AKAGNI. Krajina pôvodu ani výrobca nie sú uvedené. Obsahuje hydrochinón, ktorý nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov. Je to látka, ktorá je určená na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.
     

V kréme Skin light carrot, značky RODIS z Talianska sa zistila prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy.
     

Rovnaká látka sa nachádza v kréme TRONG Cream, značky MD, taktiež z Talianska, od výrobcu ESAPHARMA srl, Pharmaceutical Laboratory Via A. De Gasperi, 13 20066 MELZO (Milan).
     

Posledným je krém na ruky Trixo-lind pure, značky B. Braun zo Švajčiarska, od výrobcu B. Braun Medical AG, 6204 Sempach. Zistila sa v ňom prítomnosť nepovoleného patogénnemu mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa. Tento patogén môže spôsobiť veľké množstvo infekcií - ako sú abscesy či zápaly stredného ucha.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies