NATO presúva jednotky na Ukrajinu! Pripravujú sa najväčšie vojenské cvičenia Sea Breeze 2021

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 16:01 • 2 min
NATO presúva jednotky na Ukrajinu! Pripravujú sa najväčšie vojenské cvičenia Sea Breeze 2021

MOSKVA - Tisíce vojakov, stovky kusov techniky, desiatky lietadiel a lodí. Ukrajina sa pripravuje na spoločné cvičenie s NATO Sea Breeze 2021, najväčšie za posledné roky. V Moskve sú presvedčení, že okrem kontroly bojaschopnosti vojsk sleduje Pentagón aj iné ciele.

slovakia

left justify in out

Cvičenia typu Sea Breeze sa na území Ukrajiny konajú takmer každoročne od roku 1997. Toľko účastníkov však ešte nebolo. Spolu s Ozbrojenými silami Ukrajiny budú trénovať vojaci a dôstojníci z 27 štátov, hlavne členov NATO. Celkovo, podľa oficiálnych tlačových správ ukrajinského vojenského oddelenia je do manévrov zapojených asi štyri tisíc vojenského personálu, 40 vojnových lodí, člnov a podporných plavidiel, 30 lietadiel a vrtuľníkov, ako aj viac ako 100 jednotiek pozemnej techniky.

 

 

Formálnym cieľom je nadviazať spoluprácu medzi ukrajinskou armádou a jednotkami NATO. Podľa scenára sa koaličná skupina bude podieľať na "stabilizácii krízovej situácie spôsobenej aktivitami nelegálnych ozbrojených formácií, ktorým orgány susednej krajiny poskytujú všestrannú podporu".

 

Nemusíte byť politológom, aby ste pochopili, že nelegálne formácie sú jednotky ľudových milícií Doneckej a Luhanskej samostatne vyhlásených republík.

 

Námorná zložka cvičení je zameraná na formovanie a koordináciu medzinárodnej formácie lodí, organizáciu spolupráce flotily s pozemnými silamiletectvom, použitie námorných výsadkárov.

 

img

 

Na pevnine sa budú podieľať na plánovaní velenia operácií podľa štandardov NATO, na presune síl a techniky a na vývoji ofenzívy pobrežným smerom. Letectvo uskutoční vzdušný prieskum, zasiahne ciele a prepraví vojakov a náklad.

 

img

 

Manévre sa uskutočnia v dvoch etapách. V rámci prvého, ktorý sa začne 28. júna, budú rozmiestnené riadiace a kontrolné body, naplánované operácie, budú sa formovať jednotky vojnových lodí a presun letectva na disperzné letiska. V druhej etape spojenecké jednotky zasiahnu povrchové a podmorské lode imaginárneho nepriateľa všetkými dostupnými zbraňami, zaútočia na pozemné ciele a tiež zorganizujú protileteckú a proti-lodnú obranu.

 

img

 

To všetko znepokojuje Moskvu, pretože aktívna fáza cvičení bude prebiehať v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc. Podľa oficiálneho zástupcu ministerstva obrany generálmajora Igora Konašankova bude vojenský rezort cvičenia Sea Breeze pozorne sledovať a adekvátne reagovať na vyvíjajúcu sa situáciu.

 

"Cvičenia sa budú uskutočňovať na pozadí neustálych obvinení západných krajín, že Rusko údajne zvyšuje svoj vojenský potenciál na juhozápadných hraniciach. NATO navyše pod zámienkou manévrov plánuje dodať na Ukrajinu moderné zbrane, strelivo a hmotný majetok pre ukrajinské jednotky."

 

img

 

"V budúcnosti, rovnako ako v minulých rokoch, to všetko bude smerovať k ozbrojeným silám Ukrajiny a nacionalistickým formáciám umiestneným v blízkosti okresov, ktoré Kyjev neovláda, v Doneckej a Luhanskej oblasti", uviedol Konašenkov.

 

Sea Breeze – nie je jediným nedávnym provokatívnym útokom NATO na Rusko v čiernomorskom regióne. 28. mája začali námorné cvičenia Steadfast Defender pri pobreží Portugalska, ktoré by sa malo čoskoro presunúť do Čierneho mora.

 

 

Celkovo sa na manévroch zúčastňuje okolo 20 lodí. Preto na takéto kroky najväčšieho vojenského bloku na planéte Rusko musí reagovať a najčastejšie zrkadlovo.

 

Zdroj: https://ria.ru/20210607/ucheniya-1735634095.html

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies