Ničivá búrka v Kalifornii spôsobuje početné zosuvy pôdy a rozsiahle výpadky elektriny

NETKY.SK • 8 Február 2024, 19:21 • 2 min
Ničivá búrka v Kalifornii spôsobuje početné zosuvy pôdy a rozsiahle výpadky elektriny

SACRAMENTO - Silná búrková smršť zasiahla Kaliforniu v sobotu, čo si vyžiadalo najmenej tri obete, takmer 140 000 ľudí bez elektriny a milióny ľudí boli od utorka varovaní pred povodňami. Búrka rozpútala zosuvy pôdy, zaplavila vozovky a spôsobila rozsiahle výpadky elektriny.

slovakia

left justify in out

Úrady uviedli, že tri osoby zahynuli v nedeľu po tom, ako ich počas intenzívnej búrky zasiahli padajúce stromy. V postihnutých oblastiach sa rýchlosť vetra pohybovala od 64 do 97 km za hodinu.

 

V utorok hasiči v San Diegu objavili štvrté telo plávajúce neďaleko nákupného centra. Úrady však momentálne nevedia určiť, či incident súvisí s počasím.

 

Od utorkového poludnia bolo v Kalifornii bez elektriny takmer 140 000 zákazníkov, ako uvádza powerutage.us, platforma, ktorá celoštátne monitoruje výpadky elektriny. Výpadok zasiahol najmä obyvateľov v severných oblastiach štátu, kde silný vietor počas víkendu spôsobil vyvracanie stromov a elektrické vedenie.

Búrková smršť priniesla počas búrky do Kalifornie rekordné množstvo zrážok, husté sneženie i silný vietor. Postihnuté oblasti, najmä v južnej Kalifornii, ktoré zvyčajne čelia suchým zimám, boli zaplavené prívalmi dažďa, ktoré premenili ulice na rieky plné bahna a milióny ľudí boli vystavené povodňovým výstrahám.

 

Obete zdieľali videozáznamy a fotografie na sociálnych sieťach, ktoré ukazujú skazu, ako napríklad auto uviaznuté pri zosuve pôdy v štvrti Beverly Hills v Los Angeles, strom spadnutý na dom v San Jose, trosky domu zničené zosuvom pôdy. v Los Angeles a hasiči zachraňujúci psa z tábora pre bezdomovcov obklopeného povodňovou vodou v San Bernardine.

 

Kalifornský guvernér Gavin Newsom v nedeľu vyhlásil výnimočný stav pre osem kalifornských okresov vrátane Los Angeles a San Diega.

Starostka Los Angeles Karen Bassová v pondelok vyhlásila stav núdze po tom, čo búrka spôsobila v niektorých oblastiach mesta 30 cm zrážok, čo vyvolalo zosuvy pôdy a evakuáciu miestneho obyvateľstva.

 

V utorok v Los Angeles zostali v platnosti dva príkazy na evakuáciu. Pohotovostné služby naďalej riešia nebezpečenstvá, ako sú zosuvy pôdy, nánosy trosiek, bleskové záplavy, popadané stromy a zablokované cesty v celej oblasti Los Angeles.

 

Los Angeles zažilo viac ako polovicu priemerných ročných zrážok len za tri dni. Od utorka rána v meste za posledných 72 hodín spadlo takmer 20 cm zrážok, čím prekonalo ročný priemer 36 cm. Podľa mestského hasičského zboru bolo v Los Angeles hlásených viac ako 300 zosuvov pôdy a trosiek.

Úrady vyšetrujú bezpečnosť 35 štruktúr poškodených počas búrky. Najmenej päť bolo označených „červeno“, čo znamená, že nie je povolený opätovný vstup, zatiaľ čo sedem bolo označených ako „žlté“, čo umožňuje obyvateľom vstúpiť a získať svoje veci.

 

Dážď a potenciálne záplavy sa v utorok rozšíria do západnej Arizony, južnej Nevady a juhozápadného Utahu, pretože búrka sa pomaly presúva na východ, podľa Centra predpovede počasia.

 

Búrka stále postihuje najhustejšie obývanú časť štátu a poškodila domy a podniky vo vysoko rozvinutých a dobre obývaných oblastiach vrátane niektorých z najdrahších štvrtí v štáte, uviedla v utorok aplikácia AccuWeather, ktorá poskytuje komerčné predpovedné služby počasia. AccuWeather odhaduje, že predbežné celkové škody a ekonomické straty spôsobené intenzívnymi búrkami a rekordnými zrážkami v Kalifornii sa tento týždeň budú pohybovať medzi 9 a 11 miliardami amerických dolárov.

 

Údaje by sa mohli zvýšiť, keďže účinky búrky sa naďalej prejavujú a niektoré oblasti štátu ešte nehlásili úplné informácie o škodách, zraneniach a iných vplyvoch, uviedla spoločnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Zeng Hui
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies