NATO odmietlo požiadavku Ruska na stiahnutie vojakov. Aké má dôvody?

NETKY.SK • 22 Január 2022, 08:22 • 2 min
NATO odmietlo požiadavku Ruska na stiahnutie vojakov. Aké má dôvody?

BRUSEL - Severoatlantická aliancia v piatok odmietla stiahnuť sily východného krídla NATO z Rumunska a Bulharska, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

„Spojenci NATO sa nevzdajú svojej schopnosti chrániť a brániť sa navzájom, vrátane prítomnosti vojsk vo východnom krídle aliancie,“ uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.

 

img

 

Moskva v piatok, pred dôležitými rusko-americkými rozhovormi v Ženeve, vyzvala na stiahnutie zahraničných síl, techniky a výzbroje z krajín, ktoré neboli pred rokom 1997 členmi Severoatlantickej aliancie. „K týmto krajinám patrí Bulharsko a Rumunsko,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí a spomenulo konkrétne práve týchto dvoch bývalých spojencov z Varšavskej zmluvy, ktorí sa stali členmi NATO v roku 2004.

 

Prečítajte si tiež: Požiadavka Ruska stiahnuť vojakov NATO je „neprijateľná“

 

Rumunsko aj Bulharsko medzičasom túto požiadavku označili za neprijateľnú. „Takáto požiadavka je neprijateľná a nemôže byť témou vyjednávania,“ napísalo v tlačovom vyhlásení rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

 

img

 

Bulharský prezident Rumen Radev, ktorý je hlavným veliteľom ozbrojených síl krajiny a je považovaný za prorusky orientovaného, vo vyhlásení uviedol: „Naliehanie Ruska, aby sa sily NATO stiahli z Bulharska, je neprijateľné a nezmyselné.“

 

NATO odmietlo požiadavku Ruska s tým, že ak by ju splnili, vytvorili by kategórie prvotriednych a druhotriednych členov aliancie, čo nemôže akceptovať. Odmietame akúkoľvek myšlienku sfér vplyvu v Európe. Vždy budeme reagovať na akékoľvek zhoršenie nášho bezpečnostného prostredia, a to aj posilnením našej kolektívnej obrany,“ poznamenala hovorkyňa NATO.

 

Možno vás zaujme: Holandsko dodá zbrane Ukrajine na obranné účely, ak o to Kyjev požiada

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies