Čínski lekári skúšajú na koronavírus 2000 rokov starý liek

NETKY.SK • 18 Február 2020, 15:14 • 2 min
Čínski lekári skúšajú na koronavírus 2000 rokov starý liek

Bezmocní lekári vo Wu-chan skúšajú v boji s novým koronavírusom nasadiť dvetisíc rokov starú tradičnú medicínu.

slovakia

left justify in out

Konkrétne liek obsahujúci bylinu zlatovka previsnutá, u nás zlatý dážď. Naši predkovia ju využívali pre jej protizápalové účinky. Informovali o tom denník The Daily Mail a agentúra Bloomberg.

 

Chorí nemôžu čakať

"Vyslali sme do provincie Chu-pej expertov na tradičnú čínsku medicínu. Majú za úlohu sa podieľať na výskume a liečbe. Naše úsilie už prinieslo určité dobré výsledky," povedal agentúre Bloomberg Wang Hesheng, šéf komisie, ktorá má zvládnutie epidémie v provincii Chu-pej na starosti.

 

 

Ľudstvo zatiaľ súboj o čas s pôvodcom smrtiacej choroby Covid-19 prehráva. Laboratórne potvrdených už je vyše 70-tisíc infikovaných, obetí je viac než 1700. Medicína sa už síce nadychuje k odpovedi a nádejnej vakcíne a antivirotiká testujú po celom svete, chorí ale potrebujú pomoc hneď.

 

 

Prvých 400 pacientov
Skupina lekárov z Wu-chan preto obrátila svoju pozornosť k prípravku tradičnej medicíny nazvaného šuang-chuang-lien s obsahom už zmieňovanej zlatovky previsnutej.

 

Šuang-chuang-lien sa bežne používa ako podporná rastlina dokonca ako jediná liečba zápalu horných dýchacích ciest. K dispozícii je aj forma pre injekčné alebo infúzne podanie.

 

K experimentálnemu nasadeniu lieku šuang-chuang-lien bolo vybraných 400 pacientov. Celkom ale bola tradičná medicína v kombinácii s takzvanou západnou (lieky potláčajúce symptómy choroby) podaná v provincii Chu-pej asi polovici pacientov.

 

Ako použiteľné sa podľa prvotných záverov zdajú tiež lieky pôvodne vyvíjané pre boj s krvácavou horúčkou ebolou alebo vírusom HIV.

 

Do úvahy ale prichádza aj nasadenie úplne nových liekov. Len v Číne už beží alebo čaká na povolenie klinického testovania 80 rôznych prípravkov, o ktorých sa lekári domnievajú, že by mohli zabrať. Ako veľmi nádejný sa javí okrem iného liek remdesivir, ktorý v Spojených štátoch vyvinul tím vedený Čechom.

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "Toto sú najnebezpečnejšie miesta na nakazenie sa koronavírusom v lietadle" alebo pod hashtagom #koronavirus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona