NATO očakáva pričlenenie Čiernej Hory vo veľmi blízkej budúcnosti

NETKY.SK • 26 Január 2017, 14:00 • 2 min
NATO očakáva pričlenenie Čiernej Hory vo veľmi blízkej budúcnosti

BRUSEL - Čierna Hora je na dobrej ceste stať sa 29. členom Severoatlantickej aliancie. Malo by k tomu dôjsť "vo veľmi blízkej budúcnosti", uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas stretnutia v Bruseli s čiernohorským premiérom Duškom Markovičom.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg vyjadril presvedčenie, že všetkých 28 členov aliancie už čoskoro dokončí proces ratifikácie pristúpenia Čiernej Hory do NATO, po ktorom sa malá balkánska krajina stane riadnym členom tohto zoskupenia. Ratifikáciu doteraz ukončilo 21 členských štátov, Francúzsko by malo členstvo Čiernej Hory v NATO ratifikovať v priebehu dnešného dňa.

 

"Proces ratifikácie protokolu o pristúpení sa ocitol v záverečnej fáze," vyhlásil Stoltenberg počas spoločnej tlačovej konferencie s Markovičom. Dodal, že sa teší na skoré privítanie tejto krajiny ako nového člena NATO.

 

Premiér Čiernej Hory vyjadril nádej, že sa jeho krajina zúčastní tohoročného summitu NATO už ako plnoprávny člen. Summit by sa mal konať koncom mája (24-25.5) v novom sídle aliancie v Bruseli.

 

Obaja, Markovič aj a Stoltenberg vyjadrili presvedčenie, že proces ratifikácie ukončia čoskoro aj tie krajiny, ktoré tak zatiaľ neurobili, vrátane Spojených štátov, kde tento proces už prešiel príslušným výborom v Senáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies