Pandémia spôsobila, že trh práce prišiel o takmer 255 miliónov pracovných miest

NETKY.SK • 25 Január 2021, 16:48 • 2 min
Pandémia spôsobila, že trh práce prišiel o takmer 255 miliónov pracovných miest

Medzinárodná organizácia práce odhaduje, že počas minuloročnej pandémie prišlo o prácu 255 miliónov ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V minulom roku prišlo o prácu pre pandémiu koronavírusu štyrikrát viac osôb ako počas najhoršej fázy svetovej hospodárskej krízy v roku 2009. 

Podľa odhadov Medzinárodnej organizácie práce vlaňajšie pandemické opatrenia celosvetovo spôsobili pokles práce o 8,8 %, čo predstavuje asi 255 miliónov pracovných miest na plný úväzok. Tento ukazovateľ je štvornásobne vyšší ako počas finančnej krízy spred vyše dekády.

 

img

„Toto je najťažšia kríza pre svet práce od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Jej dopad je oveľa väčší ako v prípade globálnej finančnej krízy v roku 2009,“ uviedol generálny riaditeľ organizácie Guy Ryder.

Pokles práce sa premieta aj do príjmov. Najväčšie finančné straty počas pandémie koronavírusu zaznamenali ženy a mladí ľudia. Medzinárodná organizácia práce však očakáva nárast pracovných miest v druhej polovici tohto kalendárneho roka. Bude to závisieť od zníženia počtu prípadov koronavírusu a zavádzania vakcín proti ochoreniu COVID-19.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies