Koronavírus zasiahol už aj Antarktídu, infikovalo sa tam 36 ľudí

NETKY.SK • 23 December 2020, 19:31 • 2 min
Koronavírus zasiahol už aj Antarktídu, infikovalo sa tam 36 ľudí

CHILLE – Ochorenie COVID-19 už dorazil aj na Antarktídu. Pozitívne testovaných na nový koronavírus bolo 36 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na chilskej výskumnej stanici, ktorá je aj najizolovanejším kontinentom sveta, bolo pozitívne testovaných dokopy 36 ľudí. Koronavírus má 26 vojakov chilskej armády10 zamestnancov údržbyInformovala o tom televízia Sky News.

 

Nakazených ľudí už opustili ľadový kontinent

Počet ľudí na Antarktíde sa počas celého roka mení, no najviac ich tam býva počas letných mesiacov, až 5 tisíc. Chilská armáda uviedla, že vďaka rýchlym preventívnym krokom sa podarilo uvoľniť nakazených zamestnancov, ktorým vyšiel pozitívny PCR test. 

 

img

 

Nákaza sa po návrate z misie rozšírila aj na troch členov posádky lode, ktorá poskytovala logistickú podporu základni generála Bernarda O'Higginse Riquelmeho.

 

Ako uvádza agentúra AFP, na palube plavidla bolo 208 členov posádky. Všetci nakazení boli následne evakuovaní do mesta Punta Arenas na juhu Chile. Nakazený personál tak musel nahradiť nový tím, ktorý pred cestou na Antarktídu podstúpil karanténu a testovanie na prítomnosť koronavírusu.

 

Pandémia zabrzdila mnohé projekty

V snahe zabrániť šíreniu pandémie na Antarktíde boli pozastavené viaceré výskumné projekty. Ešte v marci sa totiž lídri výskumných projektov zhodli, že šírenie infekcie by mohlo mať katastrofálny dopad.

 

Dôvodom prečo sa tak rozhodli sú extrémne klimatické podmienky ako aj obmedzená lekárska starostlivosť, čo by predstavovalo pre samotných vedcov obrovské riziko.

 

Anatarktický turizmus, po ktorom sa zvýšil v posledných rokoch dopyt, zastavil aj v tejto odľahlej časti sveta koronavírus. Od jari sa tam nachádzajú teda iba vedci a vojaci.

 

Mohlo by vás zaujímať: Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies