Našli ukradnutú sochu Tutanchamónovej sestry

NETKY.SK • 9 December 2013, 11:09 • 2 min
Našli ukradnutú sochu Tutanchamónovej sestry

BRATISLAVA - Egyptská polícia získala späť ukradnutú sochu sestry faraóna Tutanchamóna. Tridsaťdvacentimetrové dielo z vápenca vraj bolo jedným z najdôležitejších zo zbierky múzea v meste Mallawi.

slovakia

left justify in out

Sochu i mnohé iné artefakty odcudzili v auguste počas nepokojov, ktoré nasledovali po zvrhnutí vlády prezidenta Muhammada Mursího. Egyptský minister pre pamiatky Mohamed Ibrahim pre agentúru AFP uviedol, že počas nepokojov ukradli spolu približne 1050 artefaktov, pričom doteraz sa ich podarilo získať späť asi 800.

Pátranie po soške Tutanchamónovej sestry doviedlo políciu k majiteľovi kaviarne na trhovisku Chán al-Chalílí v Káhire. Vyšetrovatelia pre britskú televíziu BBC uviedli, že socha bola po nájdení v pomerne dobrom stave, potrebovala vraj iba niekoľko reštaurátorských zásahov. Dielo vystavia v novom múzeu venovanom rodine faraóna Achnatona. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies