Násilnícka Petra priznala týranie matky, pozná svoj trest

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 14:42 • 2 min
Násilnícka Petra priznala týranie matky, pozná svoj trest

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom a ďalšie obmedzenia za týranie vlastnej matky potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 22-ročnú Petru Hamalovú z tohto mesta. Petra jeden rok matke vulgárne nadávala, ponižovala ju, fyzicky napádala a hrozila zabitím. Rozsudok je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Matku Petra atakovala od začiatku minulého roka do januára tohto roku. Vyčítala 67-ročnej matke Márii, že je zodpovedná za zdravotný stav otca a tvrdila, že ak sa mu niečo stane, tak si má vykopať hrob. Matke preto denne vulgárne nadávala, rôznymi spôsobmi ju ponižovala, vyhrážala sa zabitím rodinných príslušníkov a že jej odsekne nohu. Opakovane ju fackala, chytala pod krk, škrtila, bila päsťami, škrabala po tvári a rukách. Po tom, ako matka vyhľadala lekára, Petra ju zhodila na zem, bila päsťami a kopala. Matka privolala pomoc a násilná dcéra za týranie blízkej osoby skončila vo väzbe.


Na pojednávaní Petra vyhlásila, že je vinná a ľutuje, čo matke robila. Za zločin týrania blízkej osoby súd uložil Petre podmienečný trest odňatia slobody na tri roky so skúšobnou dobou päť rokov, pričom ako poľahčujúce okolnosti senát zobral priznanie Petry i jej vek blízky mladistvému. Zároveň súd stanovil, že v skúšobnej dobe sa musí Petra podrobiť probačnému dohľadu súdu, nesmie sa priblížiť k týranej matke na vzdialenosť menšiu ako päť metrov, ani sa zdržiavať blízko bytu rodičov a musí si nájsť zamestnanie.

 

V tejto súvislosti súd rozhodol o použití technických prostriedkov na sledovanie pohybu obžalovanej, ktoré sa v podobe tzv. náramkov zvyčajne upevňujú na členok. Zároveň matka ako chránená osoba dostane zariadenie varovania blízkosti. Petra je tiež povinná si v skúšobnej dobe nájsť zamestnanie a podrobiť sa psychiatrickej liečbe ambulantnou formou.


Proti rozsudku sa odvolala prokurátorka, ktorá pre agresívnu dcéru navrhovala uložiť nepodmienečný trest na spodnej hranici sadzby, čo je v tomto prípade sedem rokov. Odvolací súd návrh prokuratúry zamietol a podmienečný trest i s ďalšími obmedzeniami potvrdil. Zavážila aj skutočnosť, že v pondelok zomrel Petrin otec, čím zanikla možnosť pokračovania konfliktov medzi matkou a Petrou kvôli nemu.


Na odvolacom konaní sa zúčastnil brat Petrinho otca, ktorý prisľúbil sa o neter postarať. Pretože pominuli dôvody a Petra dostala podmienečný trest, sudca ju prepustil z väzby, v ktorej bola od februára.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies