Maďarsko zablokovalo účasť Ukrajiny v kybernetickom centre NATO

NETKY.SK • 7 Február 2022, 12:51 • 2 min
Maďarsko zablokovalo účasť Ukrajiny v kybernetickom centre NATO

KYJEV – Ukrajina nezískala členstvo v Spoločnom centre pokročilých technológií pre kybernetickú obranu NATO kvôli Maďarsku. Uviedla to European Pravda s odvolaním sa na vlastný zdroj.

slovakia

left justify in out

„Maďarsko zablokovalo vstup Ukrajiny do Spoločného centra pokročilých technológii NATO pre kybernetickú obranu (CCDCOE),“ uviedli European Pravda.

 

img

 

O samotnom fakte blokovania už predtým hovoril tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Alexej Danilov, neuviedol však, ktorá krajina tak urobila.

 

Podľa Europen Pravda Kyjev podal oficiálnu žiadosť o vstup do centra so sídlom v Talline ešte v auguste minulého roka. Proces schvaľovania žiadostí sa začal v októbri a v prípade úspechu by sa Ukrajina stala členom centra už 1. januára.

 

img

 

Spoločné centerum pokročilých technológii NATO pre kybernetickú obranu (CCDCOE) nie je oficiálne súčasťou štruktúr aliancie.

 

Napätie medzi Ukrajinou a Maďarskom vzniklo na pozadí prijatia zákona o vzdelávaní kyjevskými orgánmi, ktorý výrazne obmedzil možnosť vzdelávania v jazykoch národnostných menšín na západe Ukrajiny. Dokument nadobudol platnosť v septembri 2017 a zavádzal sa postupne do konca roka 2020.

 

img

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zase uviedol, že aliancia je v úzkom kontakte s Budapešťou a Kyjevom, aby vyriešila nezhody v jazykovej otázke.      

 

Prečítajte si: Nemecko nebude Ukrajine dodávať smrtiace zbrane



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies