Národný ústav detských chorôb upozorňuje, že lekári takmer denne musia pomáhať pri otravách liekmi.

NETKY.SK • 29 September 2023, 12:30 • 2 min
Národný ústav detských chorôb upozorňuje, že lekári takmer denne musia pomáhať pri otravách liekmi.

"Pri každom predávkovaní liekmi by rodičia mali kontaktovať svojho všeobecného lekára, pri jeho nedostupnosti a toxických prejavoch alebo vedľajších či nežiaducich účinkoch tiesňovú linku 155, respektíve vyhľadať okamžitú lekársku pomoc " .

slovakia

left justify in out

Nesprávne dávkovanie ako neúmyselné konanie inej osoby je ojedinelé. V súvislosti s obstaraním liekov v inej krajine podľa lekára neevidujú prípady závažného predávkovania. "Bežne sa stretávame skôr s poddávkovaním liekmi, pokiaľ si tieto ako voľnopredajné rodičia obstarajú v inej krajine."

Pri obstaraní lieku v inej krajine treba podľa neho dodržať spôsob jeho použitia, skladovania a dávkovania podľa príbalového letáku, respektíve pokynov lekárnika. "Obsah rovnakej účinnej látky aj nápadná podobnosť balenia lieku pripomínajúca liek obstaraný v Slovenskej republike nemusí znamenať rovnaký alebo podobný spôsob jeho použitia, skladovania a dávkovania. Nezriedka môže byť účinná látka v inej koncentrácii alebo dokonca liekovej forme," informuje NÚDCH.

„Pri každom predávkovaní liekmi by rodičia mali kontaktovať svojho všeobecného lekára, pri jeho nedostupnosti a toxických prejavoch alebo vedľajších či nežiaducich účinkoch tiesňovú linku 155, respektíve vyhľadať okamžitú lekársku pomoc,“ povedal primár oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb primár Brenner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies