Ministerstvo chce lekárom zvýšiť platy. Prosí ich, aby neodchádzali od pacientov

NETKY.SK • 5 November 2021, 15:07 • 2 min
Ministerstvo chce lekárom zvýšiť platy. Prosí ich, aby neodchádzali od pacientov

BRATISLAVA - Zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v piatok vyhlásili, že 2 511 lekárov je pripravených podať výpoveď zo služby.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na správu uviedlo, že pracuje na tom, aby zdravotníci mali lepšie podmienky a dostali za svoju prácu adekvátne ohodnotenie. "Veľmi pekne prosíme lekárov, všetkých zdravotníkov o to, aby zostali stáť pri pacientovi. Epidemiologická situácia sa nám zhoršuje, počet pacientov v nemocniciach narastá a prosíme, aby sme sa v tejto chvíli spoločne sústredili na ochranu zdravia a životov ľudí," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

img

 

Ministerstvo tvrdí, že "tvrdo pracuje" na tom, aby zvládlo pandémiu COVID-19 a zároveň i na viacerých dôležitých systematických krokoch v prospech pacienta a zdravotníkov v systéme. Poukazuje pritom na nachystanú reformu nemocníc, ktorá má priniesť viac zachránených životov a zdravotníkom kvalitnejšie podmienky na prácu.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo zdravotníctva diskutuje o dĺžke platnosti COVID passov

 

Rezort tiež spomína reformu ambulantnej siete či reformu urgentnej zdravotnej starostlivosti. "Robíme všetko pre to, aby sa finančné ohodnotenie zdravotníkov od budúceho roka zlepšilo, zdravotníci zatiaľ ako jediní budú mať valorizované platy. Pracujeme tiež na zmenách v oblasti vzdelávania, zjednodušujeme podmienky na príchod lekárov zo zahraničia, plánujeme zaviesť inštitút dočasnej odbornej stáže, vďaka ktorej budú môcť lekári zo zahraničia skôr pracovať v systéme pri pacientovi a mnoho ďalších krokov," spresnila Eliášová.

 

img

 

Členovia LOZ informovali, že 2 511 lekárov pochádza zo všetkých fakultných, univerzitných aj okresných nemocníc. Podpísali sa pod deklaráciu o pripravenosti k výpovediam zo služieb, ak sa nezlepšia ich podmienky a kompetentní nebudú riešiť mimoriadne vážnu situáciu v slovenskom zdravotníctve. Tá sa však podľa odborárov nezmenila a naďalej sa zhoršuje. Pripomenuli, že chod slovenských nemocníc nie je možný bez dobrovoľných súhlasov lekárov na nadčasovú prácu. Optimalizácia siete nemocníc nie je podľa nich univerzálne riešenie všetkých problémov zdravotníctva.

 

Možno vás zaujme: Tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo už 74-tisíc ľudí na Slovensku

 

img

 

Podporu lekárom vyjadril nezaradený poslanec Národnej rady SR z mimoparlamentnej strany Hlas-SD a bývalý minister zdravotníctva Richard Raši. Myslí si, že zdravotníctvo je na pokraji záujmu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) a funguje len vďaka nasadeniu zdravotníkov. "Ministra zdravotníctva som opakovane vyzýval, aby odmeňovanie zdravotníkov riešil, pretože o lekárov a sestry bojujú všetky krajiny v Európe. Minister však neurobil nič. Preto Hlas-SD pri rokovaní o štátnom rozpočte navrhne navýšenie platieb za poistencov štátu o pol miliardy eur, ktoré by sa mali presunúť z rezervy vlády," povedal Raši.

 

K téme: Záchranári v prvej línii si finančne prilepšia, sľubuje minister Lengvarský

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies