Náklady na ukončenie pôsobenia v misii KFOR boli vo výške 1,446 milióna eur

NETKY.SK • 23 November 2010, 11:44 • 2 min
Náklady na ukončenie pôsobenia v misii KFOR boli vo výške 1,446 milióna eur

Náklady na ukončenie pôsobenia v misii KFOR boli vo výške 1,446 milióna eur

slovakia

left justify in out

img

Celkové náklady na ukončenie pôsobenia slovenských vojakov v misii KFOR v Kosove boli vo výške 1,446 milióna eur. Pre TASR to dnes uviedol hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga. Počas 11-ročného pôsobenia sa v nej vystriedalo 2004 našich profesionálnych vojakov, z toho 66 žien.
      V rámci sťahovania z Kosova bolo na Slovensko železničnou, cestnou a leteckou dopravou prepravených 711,5 tony materiálu, "53 kusov techniky, 95 kusov kontajnerov a ďalšieho materiálu," spresnil Vanga. Ako ďalej uviedol, slávnostný nástup k udeleniu medailí v Prešove je naplánovaný na 17. decembra.
      Ozbrojené sily SR pôsobili v operácii Severoatlantickej aliancie KFOR od 7. septembra 1999. Spočiatku prostredníctvom ženijnej jednotky v počte 40 vojakov v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. Od februára 2002 pôsobila na základe dohody medzi slovenským a českým ministerstvom obrany v operácii KFOR mechanizovaná rota Ozbrojených síl SR na spoločnej základni Šajkovac. SR mala pre túto misiu Národnou radou SR schválený mandát v počte 140 vojakov. Parlament oficiálne odsúhlasil návrh na ukončenie pôsobenia príslušníkov Ozbrojených síl SR v tejto vojenskej operácii 26. októbra. Stovka vojakov z tejto misie sa ale na Slovensko vrátila už 4. októbra.
      Premiérka Iveta Radičová počas svojej septembrovej návštevy Kosova vylúčila, že by za stiahnutím slovenskej jednotky bol fakt, že SR neuznala nezávislosť Kosova. "Slovenská republika podpísala svoj pôvodný kontrakt do jesene tohto roka. Takže dostáli sme svojich záväzkov," povedala počas návštevy Kosova.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies