AKTUALIZÁCIA: Odvolávanie Mikulca sa presunulo. Reagovali Kollár, Fico aj Pellegrini!

NETKY.SK • 31 August 2021, 11:06 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Odvolávanie Mikulca sa presunulo. Reagovali Kollár, Fico aj Pellegrini!

BRATISLAVA - V rokovacej sále Národnej rady nebol dostatok poslancov ani po prestávke, parlament tak nebol znova uznášaniaschopný. Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca sa teda musí presunúť na september. K celej situácii sa vyjadrili Boris Kollár, Peter Pellegrini i Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 31. augusta 13:00

Boris Kollár sa rozhodol vyjadriť k výrokom Roberta Fica. "Pán Fico musí byť veľmi, veľmi nervózny!"

 

 

"Máme tu veľmi veľa otáznikov vo vedení ministerstva vnútra." Kollár sa vyjadril, že nechce, aby sa v budúcnosti objavila skupina, ktorá si sprivatizuje spravodlivosť. Dodal, že jeho strana nechce zastaviť vyšetrovanie voči Mikulcovi. "V žiadnom prípade nie sme proti tomu, aby sa tento proces zastavil."

 

K atuálnemu dianiu sa vyjadril taktiež Peter Pellegrini. "Predstavitelia koaličnej väčšiny pustili do gatí a odmietli diskutovať."

 

 

"Nestačí, že budeme zvolávať schôdze. Nestačí, že budeme zvolávať prostesty!" Dodal že podporuje každého, kto sa zúčastňuje protestov, ale ak to skončí len pri proteste, či návrhu na odvolanie ministra, podľa neho to nestačí. Súčasnú vládu označil za nedôveryhodnú. Spomenul vyhlásenie referenda. "Občania majú právo dožadovať sa nových volieb!" Jediným východiskom je podľa neho referendum a predčasné parlamentné voľby. 

 

K situácii týkajúcej sa policajného prezidenta sa vyjadril, že mal už dávno odstúpiť. Kovařík by mal podľa Pellegriniho povedať, kto mu nariadil vykonanie jeho krokov. Skonštatoval, že to bol slušný človek.

 

Nezaradení poslanci Národnej rady okolo Petra Pellegriniho chcú, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opätovne aj skôr, ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách. Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri.

 

Predseda parlamentu Boris Kollár priznal, že ide o dobrý návrh. Keďže je však z dielne opozície, v zmysle koaličnej dohody zaň ale hlasovať nebude.

 

Ak by navrhovaná zmena rokovacieho poriadku prešla, predseda parlamentu by vo výnimočných situáciách mohol zaradiť na schôdzu aj taký návrh, od ktorého predchádzajúceho odmietnutia neuplynula stanovená šesťmesačná lehota na jeho opätovné prerokovanie. Poistkou pred prípadnou svojvôľou šéfa NR SR má byť schvaľovanie programu schôdze poslancami. "Pevne verím, že návrh nájde podporu, lebo je to normálne logické riešenie," skonštatoval Pellegrini. Referendum o predčasných voľbách považuje za jediné riešenie aktuálnej situácie. Kabinet je podľa neho neschopný a nedokáže vládnuť. Iný spôsob jeho odstavenia nevidí. "Musíme sa vrátiť k myšlienke referenda, nesmieme ho opustiť, a to referendum musíme umožniť vyhlásiť."

 

"Pellegrini nejde bojovať za to, aby som ja mal väčšie kompetencie. Hľadí si len svoje politiky," reagoval Kollár. V prípade, že by taká legislatíva platila, chcel by referendum čo najskôr a nečakal by na uplynutie polročnej lehoty. Podčiarkol, že si váži vôľu občanov a rešpektuje názor tých, čo sa pod vyhlásenie referenda podpísali. Za opozičný návrh ale hlasovať v pléne NRSR nebude. Poukázal na platnosť koaličnej dohody.

 

Legislatívny návrh na zmenu ústavy v súvislosti s referendom do NR SR predložil už opozičný Smer-SD. Ústavnoprávny parlamentný výbor však skonštatoval, že o návrhu možno rokovať až v decembri. Návrh je totiž podľa výboru v tej istej veci ako návrh nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, ktorý poslanci odmietli v júni. Do decembra tak plynie polročná lehota, počas ktorej o podobnom návrhu nemožno rokovať.

 

Pôvodná správa

„Nemôžeme čakať do septembra, kým sa uráči vládnej koalícii rokovať o Mikulcovi,“ vyhlásil Robert Fico minulý týždeň. Podľa neho je minister Mikulec podozrivý z korupcie, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a otcom myšlienky prerušiť zásah policajnej inšpekcie proti trom obvineným. „Je to on, kto kontroluje a riadi tú skupinu policajtov, o ktorých hovorí správa SIS, že sa manipulujú trestné konania.“ 

 

Súvisiaci článok: Odvolávanie Romana Mikulca presunuli na utorok. Poslanci neboli uznášaniaschopní

 

 

"Je to jasný protiústavný postup," dodal Fico a spýtal sa kde je spravodlivosť. "Prečo Mikulec nie je obvinený?"

 

Na margo včerajšieho skorého odchodu z parlamentu sa Fico vyjadril, že nemá povinnosť čakať na tlačovú konferenciu Romana Mikulca. Obul sa do redaktorky TASR: "Ja si vyprosujem, že čo to tu tárate na tlačovej konferencii."

 

Prečítajte si tiež: Pellegrini vyzval koalíciu, aby prestala robiť obštrukcie pri odvolávaní Mikulca

 

Opozícia chcela Mikulca odvolávať opätovne pre viacero dôvodov. Vyčíta mu situáciu v rezorte a polícii, podozrenia z poberania úplatkov i to, že sa mal údajne stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Zemanom v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Dôvodom na jeho odvolanie má byť podľa opozície aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Matejovi Zemanovi a ďalším dvom svedkom. Mikulec obvinenia odmieta. Robert Fico však tvrdí, že v súvislosti s obvineniami, ktoré sú vznesené voči Mikulcovi, má dôkazy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies