Nemecko hlási štyroch nakazených koronavírusom

NETKY.SK • 28 Január 2020, 22:32 • 2 min
Nemecko hlási štyroch nakazených koronavírusom

Nemecko v utorok oznámilo tri ďalšie prípady nákazy koronavírusom, celkom tiež krajina eviduje štyroch chorých.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvým nakazeným bol Nemec, ktorý sa podľa všetkého infikoval od Číňanky, ktorá sa v bavorskej firme, v ktorej je zamestnaný, zúčastnila školenia. Tri nové prípady s tým novým súvisia, všetci nakazení pracujú pre firmu Webasto, oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

 

Za všetko môže pracovná cesta?

Bavorsko medzitým oznámilo, že pre verejnosť zriadi špeciálnu telefónnu linku, kde sa ľudia budú môcť poradiť. Zvažuje aj zavedenie ďalších opatrení.

 

Číňanka zo Šanghaja sa školenia vo firme Webasto, ktorá je dodávateľom v automobilovom priemysle, zúčastnila minulý týždeň. Keď sa 23. januára vracala domov, cítila sa chorá a lekári u nej neskôr odhalili koronavírus, uviedol šéf bavorského krajinského zdravotného úradu Andreas Zapf. Pred jej cestou do Európy ženu navštívili rodičia pochádzajúci z Wu-chan, odkiaľ sa nákaza šíri.

 

Nemec, ktorý bol na školení v utorok 21. januára a s Číňankou strávil pracovný deň v jednej miestnosti, symptómy ochorenia podobného chrípke zistil cez víkend, v pondelok mu ale bolo lepšie a išiel normálne do práce.

 

Testy u neho koronavírus preukázali v pondelok večer. Od tej doby je sledovaný v izolácii v jednej z mníchovských nemocníc. Teplotu ani problémy s dýchacími cestami už nemá. Do izolácie na mníchovskej klinike boli prijatí aj traja noví pacienti.

 

 

Štyridsať ľudí v kontakte s nakazeným
Bavorské úrady sa snažia zistiť, s kým nakazenie prišli do styku. V prípade prvého nakazeného Nemca to podľa doterajších informácií bolo najmenej 40 ľudí. Tým, ktorí s ním boli v užšom kontakte, úrady podľa Zapf odporúčajú, aby zostali doma po inkubačnú dobu, teda až 14 dní.

 

Bavorské ministerstvo zdravotníctva dodalo, že odborníci teraz vyhodnocujú testy u niekoľkých ľudí, s ktorými boli chorí v kontakte.

 

Nemecká spolková krajina tiež podľa tunajšej ministerky zdravotníctva Melanie Humlovej zvažuje, či má zmysel kontrolovať teplotu cestujúcich na bavorských letiskách.

 

 

V celom Nemecku budú podľa spolkového ministra zdravotníctva Jensa Spahn novo cestujúci z Číny musieť vyplniť formulár týkajúci sa ich zdravotného stavu. Piloti budú navyše mať povinnosť pri pristátí informovať letiská o zdravotnom stave cestujúcich.

 

Zároveň Spahn vyjadril presvedčenie, že spolková republika je na zvládnutie ochorenia dobre pripravená. Nebezpečenstvo pre zdravie Nemcov, z ktorých u niekoľkých ďalších existuje podozrenie na ochorenie, považuje naďalej za malé. Aj napriek tomu lekárnici upozorňujú na zvýšený dopyt po ústnych rúškach.

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "V Česku sú pacienti s podozrením na koronavírus" alebo pod hashtagom #koronavirus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies