NAKA obvinila viacero osôb, zločinecká skupina mala diskreditovať OČTK

NETKY.SK • 17 August 2023, 15:20 • 2 min
NAKA obvinila viacero osôb, zločinecká skupina mala diskreditovať OČTK

Bratislava - Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter K., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P., príslušník SIS Michal A., bývalý príslušník NAKA Ján K. a bývalý príslušník SIS Martin C., ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví. Snahu účelovo vyvolať zdanie nezákonného postupu vyšetrovateľov NAKA a spochybniť vyšetrovanie kauzy Očistec vyšetrovala pôvodne skupina okolo Jána Čurillu. Ako priblížil Hamran, trestné konanie zastavil generálny prokurátor. Prípad prevzala iná skupinka zo zložky Stred NAKA. "Dospeli k tomu istému záveru, že v tejto krajine sa kradlo, v tejto krajine sa korumpovalo a korupcia bola prítomná na najvyšších miestach. Dospeli k záveru, že polícia bola unesená, boli tu politické nominácie, Policajný zbor nebol riadený prezidentom, ale oligarchami," komentoval Hamran. Nové trestné stíhanie sa začalo v apríli 2022. Na spoločné konanie bola vec spojená s ďalším prípadom, v ktorom sa vyšetruje zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Obvineniu čelí okrem bývalého príslušníka SIS Vladimíra P. aj príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman K. Podozriví sú z účelového zbavenia sa nepohodlných príslušníkov NBÚ, účelových postavení mimo služby a vytvorenia vopred dohodnutej nepravdivej správy SIS. Polícii sa nepodarilo zadržať všetky osoby, ktoré mala v úmysle. Ako načrtol Hamran, niektoré kľúčové osoby sú na dovolenke, niektoré už komunikujú s políciou, jedna osoba nekomunikuje, je stratená a dohľadáva sa. Zadržaní boli obvinený Martin C. a dvaja podozriví policajti Michal V. a Jozef K. Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko doplnil, že neboli použití kukláči ani donucovacie prostriedky. Policajný prezident poukázal tiež na rozsah vyšetrovacieho spisu, ktorý má päť zväzkov, 1200 strán, sedem utajovaných a neutajovaných príloh. Upozornil tiež, že trestné konania sa začali ešte v októbri 2021 a druhé v apríli 2022. Odmietol tak, že ide o manipuláciu konaní pred voľbami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies