Slovenská komora učiteľov posiela výstražný signál

NETKY.SK • 29 Júl 2020, 17:44 • 2 min
Slovenská komora učiteľov posiela výstražný signál

BRATISLAVA - Kvalita vzdelávania v školstve je vážne ohrozená, tvrdí Slovenská komora učiteľov (SKU). Ako informoval Vladimír Crmoman zo SKU, zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch mal v septembri 2019 priniesť zvýšenie kvality vzdelávania pedagógov, avšak dodnes sa tak nestalo.

slovakia

left justify in out

Málo akreditácie 

Komora v novembri 2019 upozornila, že zákon zmrazí vzdelávací systém učiteľov a na dlhú dobu znemožní profesijný rozvoj pedagogických i odborných zamestnancov školstva. "Tento školský rok sa nezrealizovalo žiadne akreditované inovačné vzdelávanie pre učiteľov podľa nového zákona. Na konci tohto školského roka a do dnešného dňa máme len minimum akreditovaných organizácií, ktoré môžu vzdelávať učiteľov," uviedla SKU.

 

img

 

Otázna tvorba komisie

Doplnili, že komisia pre profesijný rozvoj začala fungovať až v apríli. "Vytvorená bola mimoriadne netransparentne. Výber členov, štatút a fungovanie tejto komisie sa uskutočnili bez účasti relevantných organizácií zastupujúcich pedagógov," tvrdí komora.

 

Jediná možnosť na vyšší plat pre pedagógov

Atraktivita učiteľského povolania sa nezvýši, upozorňuje na to SKU. "Vzhľadom na aktuálny stav profesijný rast nie je možný, finančný rast je od septembra 2019 vzhľadom na nový zákon tiež blokovaný. Jedinou možnosťou zvýšenia platovej tarify pre pedagógov po splnení podmienky praxe je takzvané atestačné konanie, ktorým pedagóg dokazuje svoje profesijné kompetencie pre daný kariérový stupeň," poznamenala SKU. Atestáciu doteraz v Metodicko-poradenskom centre od septembra 2019 získalo podľa informácií komory len desať žiadateľov.

 

img

 

Reakcia rezortu školstva 

V tejto súvislosti ministerstvo školstva uviedlo, že atraktivita učiteľského povolania je spojená predovšetkým s poslaním a významom tejto práce, v druhom rade s odmeňovaním, podmienkami práce a postavením pedagóga v škole či spoločnosti. "Ministerstvo školstva pod vedením Branislava Gröhlinga (SaS) pracuje na riešeniach, ktorých cieľom je zlepšenie celkovej situácie a podmienok pre učiteľov v zmysle programového vyhlásenia vlády. Rezort pracuje na zlepšení finančného zabezpečenia učiteľov, na vytvorení motivačnej zložky platu, na zlepšení materiálnych podmienok škôl," uviedol rezort školstva.

 

Pomoc pre školy 

Pripomenul, že od septembra môžu do škôl nastúpiť podporné tímy, ktorých členovia pomôžu pedagógom pri výučbe, pričom na úväzky členov tímov – asistentov, špeciálnych pedagógov či psychológov - pôjde 82 miliónov eur. "Učitelia základných škôl majú od júna slobodnejší výber z učebníc, čo by im malo pomôcť učiť lepšie a podľa vlastných predstáv. Rezort spúšťa projekt na vzdelávanie pedagógov v oblasti výchovného poradenstva a prevencie za 5,9 milióna eur," uviedlo ministerstvo školstva.

 

img

 

Minister hovorí o zmene prístupu 

Komora si váži snahu ministra zavádzať inovácie, nové metódy práce, upravovať obsah vzdelávania, umožniť slovne hodnotiť žiakov, otvoriť trh učebníc či podporiť online vzdelávanie. "Všetky inovácie stoja na kvalitnom a motivovanom učiteľovi, ktorého podporu prisľúbil minister školstva zabezpečiť z prichádzajúcich európskych fondov. Ak sa nezmení prístup, veľká časť sľubovaného balíka môže ľahko skončiť v koši," tvrdia zástupcovia SKU. 

 

img

 

Rezort školstva dodal, že v spolupráci s inými rezortmi intenzívne pracuje na takom nastavení čerpania eurofondov, aby oblasť vzdelávania a školstva získala z alokovanej sumy čo najväčší objem a súčasne aj úžitok.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies