V Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov

NETKY.SK • 13 November 2023, 15:30 • 2 min
V Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov

BUKUREŠŤ - Rumunský minister obrany Angel Tilvar a šéfka holandského rezortu obrany Kajsa Ollongrenová v pondelok v Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov stíhačiek F-16 americkej výroby.

slovakia

left justify in out

Výcvikové centrum sa nachádza na leteckej základni Borcea 150 kilometrov východne od Bukurešti. Holandsko pre potreby výcvikového programu vyčlenilo 12 až 18 stíhačiek F-16. Na výcviku sa zúčastňujú aj rumunskí piloti.


Prvých päť stíhačiek z Holandska určených na výcvik dorazilo do Rumunska minulý týždeň. Výcvik pilotov by mal trvať najmenej šesť mesiacov. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude ukrajinská armáda schopná nasadiť tieto lietadlá do bojov.


Rumunsko v súčasnosti vlastní 17 stíhačiek F-16, ktoré odkúpilo od Portugalska a čaká ich modernizácia. Bukurešť kúpila aj ďalších 32 použitých stíhačiek F-16 od Nórska. Prvých osem by malo Oslo doručiť ešte ten rok, povedal Tilvar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA, Foto: Getty Images / Anadoly Agency / Lukas Kabon
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies