Po prudkom zdražovaní sú ceny benzínu aj nafty už dva týždne stabilné

NETKY.SK • 16 Február 2024, 17:40 • 2 min
Po prudkom zdražovaní sú ceny benzínu aj nafty už dva týždne stabilné

BRATISLAVA- Uplynulé tri týždne ceny pohonných látok prudko rástli. Priebežne zdražovali oba druhy benzínov aj motorová nafta. V poslednom týždni sa však zdražovanie zastavilo, nafta a lacnejší z benzínov sa predávali za navlas rovnaké ceny a drahší benzín dokonca o niečo zlacnel.

slovakia

left justify in out

Na úrovni minuloročného novembra

Ceny pohonných látok predávaných na čerpacích staniciach na Slovensku sa počas uplynulého týždňa ustálili. Nafta a benzín natural 95 stáli rovnako ako pred týždňom a natural 98 dokonca mierne zlacnel. Ceny pohonných látok tak dosahovali cenové úrovne približne z konca novembra minulého roku.

Najviac používaný 95-oktánový benzín natural sa podľa najčerstvejších údajov Štatistického úradu SR aktuálne predáva v priemere za 1,602 eura za liter. Stojí teda úplne rovnako ako pred týždňom. 

Pri pohľade na cenový vývoj 98-oktánového benzínu je zrejmé, že v súčasnosti je dokonca o niečo lacnejší. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom zlacnel o 0,4 centa na liter, pričom aktuálne sa predáva v priemere za 1,792 eura za liter.

Stagnuje aj cena motorovej nafty. V priemere sa predávala za 1,591 eura za liter. Naďalej tak platí, že nafta je stále lacnejšia ako oba druhy na Slovensku predávaných benzínov.

Ceny stagnujú, ale ich znižovanie sa nechystá

Ceny pohonných látok na Slovensku sa síce prestali zvyšovať, no žiaden dramatický pokles by vodiči očakávať nemali. Príčin je niekoľko. Geopolitická situácia vo svete aj na svetových trhoch s ropou sa nevyvíja priaznivo. Izrael odmietol návrhy na prímerie s Palestínou a napätie už pretrváva nielen na Blízkom, ale aj Strednom východe.

 
Pokračujú aj útoky ozbrojencov skupiny Houthi v Červenom mori na ropné tankery tretích krajín. Trh sa obáva prípadných sankcií, ktoré by USA mohli uvaliť na Irán, a ceny ropy brent za posledný týždeň vzrástli o niekoľko dolárov na barel. Situácia na trhu s ropou tak naďalej zostáva mimoriadne nevyspytateľná.

„Akýkoľvek ďalší negatívny vývoj na Strednom východe alebo v rusko-ukrajinskom konflikte môže  spôsobiť cenový nárast. V súčasnom prostredí je tak priam nemožné predpovedať cenový vývoj na ďalšie hoci len krátke obdobie, pričom dlhodobé fundamenty naznačujú mierny cenový pokles,“ konštatuje analytik XTB Marek Nemky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Štatistický úrad SR, Foto: ZMOS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies