Najzvláštnejšie fóbie, ktoré existujú: Pozrite si s čím musia denne bojovať ľudia, ktorý nimi trpia

NETKY.SK • 30 Október 2023, 16:00 • 2 min
Najzvláštnejšie fóbie, ktoré existujú: Pozrite si s čím musia denne bojovať ľudia, ktorý nimi trpia

Ľudia okolo sveta zažívajú fóbie, ktoré by sme na nich nikdy netipovali. Od fóbie z tínedžerov až po tú z arašidového masla. Pozrite si výber tých najzaujímavejších.

slovakia

left justify in out

Hippopotomonstrosesquippedaliofóbia

Ide o dosť ironické označenie fóbie, ktorá sa zakladá práve na strachu z dlhých slov. Preto sa používa aj kratší ekvivalent sesquipedalofóbia. Môže ju spôsobiť to, keď sa človek zahanbí nesprávnym vyslovovaním dlhých slov, napríklad pri čítaní pred triedou.

 

Eizotrofóbia

Strach zo zrkadiel. Toto môže prameniť z poverčivých predstáv o zrkadlách, problémoch s vlastným obrazom alebo scénami z hororových filmov.

Ergofóbia

Ide o strach z práce. Môže ísť o úzkosť spojenú s pracoviskom, obavy z manuálnej práce, či dokonca zo samotného hľadania si zamestnania. Táto fóbia často súvisí aj so sociálnou fóbiou, strachom z hovorenia na verejnosti či verejnej kritiky.

Plutofóbia

Takmer každý si želá byť bohatý. Títo ľudia ale nie! Trpia strachom z peňazí a obavami, že zbohatnú. Niekedy dokonca sabotujú vlastnú kariéru, len aby nemuseli čeliť týmto obavám. Kde môže byť príčina? Prameňom fóbie môžu byť obavy zo zodpovednosti či z okradnutia

Efebifóbia (Strach z dospievajúcich)

Efebofóbia je strach z dospievajúcich alebo mládeže. Ľudia s efebofóbiou môžu tínedžerov vnímať ako nekontrolovateľných alebo nebezpečných a domnievajú sa, že sú hrubí, nepredvídateľní a nedodržiavajú pravidlá. Predpokladá sa, že tento strach pochádza z negatívneho zobrazovania tínedžerov v médiách. Ľudia s efebofóbiou sa boja tínedžerov a nebudú chcieť byť v ich blízkosti. 

Ľudia s týmto strachom sa môžu vyhýbať návšteve priateľov, ak majú tínedžerov, alebo sa vyhýbajú miestam, kde sa tínedžeri zvyknú stretávať.

Omfalofóbia (Strach z pupku)

Omfalofóbia je strach z pupku. Ľudia s omfalofóbiou sa budú vyhýbať videniu alebo dotyku pupkov, dokonca aj ich vlastných. Môžu si dokonca dať obväz cez pupok, aby sa naň nepozerali. Niekedy sa budú vyhýbať miestam, kde by mohli byť odhalené pupky, ako je pláž.

Linonofóbia (Strach zo strún)

Linonofóbia je strach zo strún. Osoba s linonofóbiou bude mať extrémnu reakciu, aj keď len pomyslí na strunu, nieto ju uvidí osobne. Ľudia s linonofóbiou sa budú vyhýbať šnúrkam alebo čomukoľvek, čo súvisí so šnúrkou, ako je šitie alebo viazanie topánok.

U osoby, ktorá zažije traumatickú udalosť, napríklad únos alebo zviazanie za trest, sa môže vyvinúť linonofóbia. Môže sa vyvinúť aj jednoducho zo sledovania týchto udalostí v televízii.

Lachanofóbia

Strach zo zeleniny. Nie, toto nevystihuje vaše päťročné dieťa, ktoré tlačí brokolicu na tanier, kým neponúknete dezert. Ľudia s touto fóbiou môžu znášať extrémnu úzkosť, keď vidia zeleninu alebo dokonca len myslia na zeleninu.

Arachibutyrofóbia (Strach z arašidového masla, ktoré sa vám prilepí na ústa)

Arachibutyrofóbia je strach z arašidového masla, ktoré sa prilepí na vaše ústa. Zatiaľ čo tento jav sa v tej či onej chvíli stal každému, ľudia s arachibutyrofóbiou sa ho mimoriadne obávajú. Závažnosť arachibutyrofóbie sa líši od človeka k človeku.

Niektorí s týmto stavom môžu byť schopní jesť malé množstvá arašidového masla, ale iní sa úplne vyhýbajú konzumácii arašidového masla alebo čohokoľvek s podobnou konzistenciou.
Arachibutyrofóbia je zriedkavá fóbia, ktorá môže prameniť z väčšej fóbie z lepkavých vecí alebo zo strachu z udusenia. Môže to tiež prameniť z traumatického incidentu s arašidovým maslom, ako je napríklad udusenie alebo alergia naň.

Zdroje:

https://hashtag.zoznam.sk/10-najbizarnejsich-fobii/

https://www.therecoveryvillage.com/mental-health/phobias/weird-phobias/

https://www.athenacare.health/10-of-the-most-unusual-phobias/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: stressfix.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies