Severné more sa stane prístavom vesmírnych rakiet!

NETKY.SK • 7 September 2021, 10:07 • 2 min
Severné more sa stane prístavom vesmírnych rakiet!

Štyria európski výrobcovia vesmírnych rakiet z Nemecka, Holandska a Británie, chcú vybudovať v Severnom mori plávajúci kozmodróm, odkiaľ budú štartovať malé rakety zbierajúce údaje o klíme.

slovakia

left justify in out

Prvé minirakety so satelitmi by odtiaľ mali štartovať v roku 2023Plán podporuje aj nemecká vláda, ktorá chce byť stabilným klientom kozmodrómu, uviedol spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier. Zdôraznil, že vesmír je trhom dynamického rastu a malé satelity sú budúcnosťou. Vyhlásil Novú iniciatívu malých satelitov vo vesmíre na posilnenie nemeckého vesmírneho priemyslu. Domovským prístavom tohto plávajúceho kozmodrómu bude nemecký Bremerhaven.

 

 

img

 

Prezident Spolkového zväzu nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm skonštatoval, že kozmodróm v Severnom mori zjednoduší štarty rakiet so satelitmi na polárnu a heliosynchrónnu obežnú dráhu.

 

Prečítajte si: VIDEO: Raketa Alpha vybuchla krátko po štarte!

 

Vo svete v súčasnosti fungujú viac než dve desiatky štartovacích rámp pre vesmírne rakety, avšak európske vesmírne spoločnosti sa musia zväčša spoliehať na kozmodrómy v kazašskom Bajkonure, Francúzskej Guyane či na zariadenia v USA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies