Famózny Hamilton sa stal šiesty raz šampiónom F1

NETKY.SK • 4 November 2019, 10:25 • 2 min
Famózny Hamilton sa stal šiesty raz šampiónom F1

BRATISLAVA – Víkendová Veľká cena (VC) USA priniesla okrem strhujúceho závodu aj rozuzlenie v podobe šampióna pre sezónu 2019. Stal sa ním britský jazdec Lewis Hamilton na Mercedese, ktorý sa v počte triumfov zaradil na druhé miesto za legendu Michaela Schumachera.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Začnime ale pekne po poriadku. VC v americkom Austine patrí medzi divácky najatraktívnejšie v celom kalendári. Američania milujú motoršport a dôkazom toho boli aj plné tribúny. Okruh bol postavený koncom roku 2010 a prvé preteky sa tu konali v sezóne 2012. Architektom nemohol byť nik iný ako Hermann Tilke.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

By #f1 #circuitoftheamericas #gpusa #f1fans #f1drivers #f12019 #f1

Príspevok, ktorý zdieľa Fanatics F1 (@teamf1fans_),

 

Počas tohto víkendu sa začalo prepočítavať hneď niekoľkokrát. Po víťazstve v Mexiku sa totiž Lewis Hamilton mohol opäť stať už tu v USA majstrom sveta (podarilo sa mu to v roku 2015). Jeho jediným možným súperom bol spolujazdec z Mercedesu Valteri Bottas. Ten v sobotu získal pole position a Hamilton zajazdil len piaty najlepší čas. Pokiaľ by to v takomto poradí skončilo aj v nedeľu, oslavy titulu majstra sveta by sa museli preložiť. Lenže tu sa bavíme o najlepšom jazdcovi za posledné roky.

 

img

 

Vo Ferrari to opäť prepískli. Vettelovi dali už na štarte stredne tvrdú zmes pneumatík. Z dobrého druhého miesta sa tak o pár kôl veľmi výrazne prepadol. Keď ho už predbehol aj Riciardo na Renaulte, vo Ferrari začali riešiť alternatívnu stratégiu. Na konci šikany v prvom sektore však Vettel vyšiel von z trate a následne sa mu zlomilo zavesenie na zadnej náprave ľavého kolesa. Monopost bol neovládateľný a pre štvornásobného majstra sveta sa preteky skončili. 

 

 

Ani Leclercove kolá nevyzerali veľmi ružovo. Už pred prvými boxami bolo jasné, že o víťazstvo si to rozdajú Mercedesy a Red Bully. Počas závodu to bola lotéria pneumatík. Red Bull sa rozhodol povolať Verstappena, na čo reagoval hneď aj Bottas, aby si pokryl priebežné prvé miesto. Do boxov však prišli obaja ešte skoro (čakalo ich viac ako 50 kôl), a teda bolo jasné, že po jednu sadu sa ešte zastavia.

 

img

 

Hamiltona nechal Mercedes na trati dlhšie. Britský pilot dokázal pošetriť svoje gumy a s časmi ani veľmi nezaostával. Po nutnej druhej zastávke Bottasa a Verstappena sa tak dostal do čela závodu. Bottas ho ešte na konci závodu dokázal prredbehnúť, no ani druhé miesto nezmenilo fakt, že Lewis Hamilton sa stal šampiónom F1 pre sezónu 2019.

 

img

 

Titul dokázal obhájiť už tretí raz po sebe a so svojou zbierkou šiestich trofejí sa zaradil na druhé miesto za legendárneho Michaela Schumachera. Pravidlá sa na budúci rok ešte nemenia, takže sa dá predpokladať, že Schummiho rekord prinajmenšom vyrovná.

 

 

Komentátor televíznej stanice Sky Sport David Croft sa po pretekoch vyjadril, že "pokiaľ bude Bottas v budúcej sezóne podávať takéto výkony, ktoré budú navyše konzistentné, môže Lewisa z trónu zosadiť". Na margo toho spomenul aj sezónu 2016, kedy sa Nicovi Rosbergovi podarilo po dvoch rokoch zosadiť šampióna a tímového kolegu Hamiltona z trónu.

 

img

 

Do konca sezóny nás čakajú ešte dva závody. Brazílsky Interlagos sa pomaly ale iste s F1 lúči. Nahradiť by ho mal úplne nový okruh. Záver sezóny sa už tradične pôjde v Abú Dhabí na Yas Marina Circuit. Mnohí sa už na zmeny pravidiel pre rok 2021 nevedia dočkať, pretože čo viac si priať, ako boj o titul do posledného závodu v kalendári medzi jazdcami aj konštruktérmi.

 

Monopost pre sezónu 2021.

 

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies