Cenu Karola Veľkého dostane tento rok generálny tajomník OSN António Guterres

NETKY.SK • 29 Január 2019, 16:14 • 2 min
Cenu Karola Veľkého dostane tento rok generálny tajomník OSN António Guterres

AACHEN - Prestížnu Cenu Karola Veľkého získal tento rok generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres. Toto ocenenie mu podľa výboru, ktorý medzinárodnú cenu udeľuje, patrí za obranu európskych hodnôt ako sú mier, sloboda a demokracia, informovala v utorok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Výbor v zdôvodnení výberu laureáta ďalej uviedol, že Guterres je skvelý obhajca európskeho modelu spoločnosti, pluralizmu, tolerancie a dialógu, posilňovania a upevňovania multilaterálnej spolupráce. Jeho práca je o to významnejšia, keď sa zoberie do úvahy fakt, že v súčasnosti sa univerzálne práva a demokratické princípy dostávajú pod čoraz väčší tlak.

 

Medzinárodná cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Táto tradícia bola založená obyvateľmi západonemeckého mesta Aachen.

 

 

Medzi jej držiteľov patria okrem iných i bývalý československý a český prezident Václav Havel, francúzsky prezident Francois Mitterrand, nemecký kancelár Helmut Kohl, americký exprezident Bill Clinton či nemecká kancelárka Angela Merkelová. Minulý rok ju dostal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

Guterres si ocenenie prevezme 30. mája v Aachene, odkiaľ cisár Svätej rímskej ríše Karol Veľký kedysi vládol veľkej časti západnej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies