Na Slovensku doteraz nový koronavírus nepotvrdili

NETKY.SK • 2 Február 2020, 15:28 • 2 min
Na Slovensku doteraz nový koronavírus nepotvrdili

BRATISLAVA - Výskyt nového koronavírusu sa na Slovensku doteraz nepotvrdil.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po tom, ako boli laboratórne otestované vzorky dvoch ľudí hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici v Martine, u ktorých sa vyskytlo podozrenie na nový koronavírus, to v nedeľu vyhlásil predseda vlády SR poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Pellegrini.

 

img

Peter Pellegrini

 

Výskyt koronavírusu u Slovákov

V súvislosti s novým koronavírusom doteraz na Slovensku laboratórne diagnostikovali vzorky od 13 osôb, ktoré mali cestovateľskú anamnézu a klinické symptómy. Všetky boli negatívne. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Momentálne letecky prichádzajú z Číny dvaja občania SR. V noci z nedele na pondelok (3. 2.) majú z Číny priletieť na pražské letisko. "Všetko je zabezpečené, dvaja slovenskí občania budú prevezení do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde budú z preventívnych dôvodov 14 dní v karanténe," povedal Pellegrini.

 

img

 

Na prevoz občanov bude priamo na mieste dohliadať hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Dvaja cestujúci budú prevezení špeciálne pripravenou sanitkou z letiska v Prahe do fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, ktorá je na ich príchod pripravená. Všetky zložky v rámci rezortu sú 24 hodín denne sedem dní v týždni pripravené reagovať na aktuálnu situáciu a okamžite reagujú," vysvetlil Mikas.

 

Diagnostika

Odobraté vzorky aj týchto dvoch občanov pôjdu na laboratórnu diagnostiku a výsledky by mali byť známe do 48 hodín.

 

MZ SR v súvislosti s ochranou pred koronavírusom pripomína preventívne opatrenia. Ľudia by si mali často umývať ruky mydlom a vodou v trvaní najmenej 20 sekúnd. Možno použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu. Neumytými rukami nie je vhodné dotýkať sa očí, nosa a úst. Pri kašľaní a kýchaní je vhodné zakrývať si nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša, vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky, a pri chorobe sa liečiť doma. Treba zabrániť nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami a 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom kontrolovať svoj zdravotný stav, teda výskyt príznakov, ako horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť. Ak sa vyskytnú, človek by mal vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.

 

"Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV, pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby," uviedla Eliášová.

 

img

 

Ľudia môžu vo veci nového koronavírusu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk a na telefónnych číslach 0917 222 682 a 0918 659 580.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies