Najvyšší súd chce riešiť enormný nápad dovolaní od jedinej advokátskej kancelárie

NETKY.SK • 3 November 2015, 11:40 • 2 min
Najvyšší súd chce riešiť enormný nápad dovolaní od jedinej advokátskej kancelárie

BRATISLAVA – Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová požiadala o stretnutie predsedu Slovenskej advokátskej komory Ľubomíra Hrežďoviča. Chce s ním nájsť riešenie enormného nápadu vecí s nízkou hodnotou sporu, v ktorých dominujú trovy advokátskych zástupcov.

slovakia

left justify in out

Hovorca NS Boris Urbančík informoval, že situácia na ich súde je alarmujúca. Dňa 29. októbra do ich podateľne doručila advokátska kancelária Lawyer Partners 1998 dovolaní z Okresného súdu v Lučenci. Podľa Urbančíka ide o postúpenie pohľadávok pri vymáhaní koncesionárskych poplatkov, pričom prevažujú žaloby na vydanie platobných rozkazov vo výške od jedného do piatich eur. „Každá z týchto 1998 vecí sa však musí zaevidovať v elektronickej podateľni. Musí sa prideliť na občianskoprávne kolégium a potom sa predloží do senátu, ktorý bude o každej žalobe rozhodovať,“ priblížil hovorca postup NS. Enormným jednorazovým nápadom by sa malo zaoberať aj občianskoprávne kolégium. O zvolanie požiadala jeho predsedníčku Soňu Mesiarkinovú predsedníčka NS Daniela Švecová. Kolégium by sa malo pokúsiť nájsť spôsob vyriešenia tohto problému, ozrejmil Urbančík.

 

Občianskoprávnemu a neskôr i obchodnému kolégiu Najvyššieho súdu bolo od začiatku roku 2011 až do 8. októbra tohto roku preložených na rozhodnutie už 10.005 riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov od jedinej právnickej osoby. Hovorca NS spresnil, že ide o bratislavskú obchodnú spoločnosť, ktorú pred súdmi zastupuje advokátska kancelária Fridrich Paľko.

„V súčasnosti ide o tisíce až desaťtisíce vecí, v ktorých táto spoločnosť žaluje Slovenskú republiku o náhradu majetkovej a nemajetkovej ujmy, ktorá jej mala údajne vzniknúť postupom súdov Slovenskej republiky,“ uviedol Boris Urbančík s tým, že okresné a krajské súdy tieto žaloby zamietajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies