Vedci objavili hviezdu, ktorá obehne okolo čiernej diery za štyri roky

NETKY.SK • 8 Júl 2022, 06:00 • 2 min
Vedci objavili hviezdu, ktorá obehne okolo čiernej diery za štyri roky

BRNO – Vedci z Masarykovej univerzity v Brne (MUNI) a univerzity v Kolíne nad Rýnom objavili v galaxii Mliečna cesta hviezdu, ktorá dokáže obehnúť okolo supermasívnej čiernej diery len za štyri roky. TASR o tom informovala Tereza Fojtová z Prírodovedeckej fakulty MUNI.

slovakia

left justify in out

Mliečna cesta má vo svojom galaktickom strede supermasívnu čiernu dieru, ktorá však nie je izolovaná, ale nachádza sa okolo nej takzvaná nukleárna hviezdokopa. Jej stredovú časť tvoria hviezdy, ktoré žiaria a rýchlo sa pohybujú, čím zabraňujú v skúmaní stredu galaxie.

 


      

Dlhodobým pozorovaním sa však astrofyzikom podarilo identifikovať hviezdu S4716, ktorá sa pohybuje v tesnej blízkosti supermasívnej čiernej diery. Táto hviezda dokáže okolo čiernej diery obehnúť za štyri roky, čo je najkrajší zaznamenaný čas obehu hviezdy okolo takéhoto objektu.

 


      

Pre vedcov je S4716 pomerne záhadná, keďže podľa nich hviezdy takto blízko pri čiernych dierach nevznikajú. „Hviezda S4716 musela nejakým spôsobom migrovať dovnútra, napríklad tým, že sa tesne priblížila k iným hviezdam a objektom v hviezdokope, čo spôsobilo, že sa jej dráha výrazne zmenšila,“ uviedol astrofyzik z MUNI Michal Zajaček, ktorý sa na štúdii, publikovanej v časopise Astrophysical Journal, podieľal.

 

Možno vás zaujme: Pomocou umelej inteligencie sa môžu zlepšiť životné podmienky kurčiat



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies