Najslávnejšie literárne dvojice všetkých čias

NETKY.SK • 19 November 2019, 07:10 • 2 min
Najslávnejšie literárne dvojice všetkých čias

Ich mená pozná dokonca aj najväčší odporca literatúry, čo len dokresľuje, aké pevné miesto majú nielen v dejinách literatúry, ale aj v pamäti nenapraviteľných romantikov.

slovakia

left justify in out

Na lásku sú odjakživa kladené vysoké nároky. Predstavu o nej si každý prispôsobuje na základe preferencií (niekto má totiž v obľube pokoj v živote aj vo vzťahoch, kým iný sa bez náznaku drámy utápa v nepohodlí). Vystavované kritériá sú teda individuálne, ale vo vreci želaní, ktoré osamelé existencie vysielajú ktoviekam s nádejou, že azda bude túžba doručená adresátovi, sa nájde aj kus všeobecna. Najviac cenená je taká, ktorá nosí prívlastok večná. A práve ona je výplodom literatúry, dôverne ju poznajú autori a tí ju potom odovzdávajú starým mamám, dcéram aj vnučkám, aby tak vznikla spoločná viera v nekonečno.

 

img

 

Anna a Gilbert
Lucy Maud Montgomery písala všeličo, ale nijakej postave sa nedostalo toľko uznania ako prešibanej sirote Anne zo Zeleného domu. Počiatočné nepriateľstvo medzi ňou a Gilbertom, ktoré zapríčinilo viac nedorozumenie ako skutočná krivda (veď ako inak si mal získať jej pozornosť, ak nie tým, že by ju podpichoval pre farbu vlasov), napokon ustúpilo priateľstvu a to sa stalo základom pevného romantického puta. Je neuveriteľné sledovať, ako sa rodí náklonnosť, a ako Anna prichádza na to, čo čitateľ už dávno vie - veď ten chudáčisko by sa aj rozkrájal, len aby mal možnosť zblížiť sa s ňou. Ich vzájomný vzťah poučí toho, kto sa domnieva, že láska v úvode potrebuje nejakú trhlinu.

 

img

 

Scarlett a Rhett
Vraj protiklady sa priťahujú. Či je to naozaj pravda, sa ťažko posudzuje, najmä ak by sa mal úsudok riadiť pohľadom na Scarlett a Rhetta. Margaret Mitchell, autorka nesmrteľného románu Odviate vetrom, pravdepodobne ani najmenej nepredpokladala, koľko nádejí bude po dočítaní knihy zmarených. Ona je rozmaznaná a tvrdohlavá, ale to isté sa dá povedať aj o ňom. Je sebecká, ale aj on hľadá vlastný prospech. Ona nevie, že sú si spriaznení, kým on to pochopil pri prvom stretnutí. Je neznesiteľná a on je jediný, kto jej dokáže porozumieť. Ona mu však dáva iba polovicu srdca, kým on by jej dal nielen to svoje, ale pokojne by z hrude vytrhol aj tisíc ďalších, ak by to malo znamenať, že bude šťastná.

 

img

 

Jane Eyrová a pán Rochester
Ach, koľko si toho Jane vytrpela a akú neľahkú minulosť pripravila Charlotte Brontë aj pre tajomného pána Rochestera. Ich cit je nežný, vznikal uprostred rozhovorov úprimných aj drzých, vyrastal v prítomnosti toho druhého, ale aj vtedy, keď ich delila diaľka. Je to láska, ktorá vynahrádza chýbajúcu rodinu, ktorá odstraší aj dávnych duchov a otvorí oči zatemnené slepotou.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies