Kathy Hochulová sa stala novou guvernérkou štátu New York. Nahradila Cuoma obvineného zo sexuálneho obťažovania!

NETKY.SK • 24 August 2021, 10:07 • 2 min
Kathy Hochulová sa stala novou guvernérkou štátu New York. Nahradila Cuoma obvineného zo sexuálneho obťažovania!

NEW YORK - Kathy Hochulová sa tak stala prvou ženou, ktorú do tejto funkcie vymenovali.

slovakia

left justify in out

Vo funkcii nahradila Andrewa Cuoma, ktorý odstúpil pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania. Informovala o tom agentúra AP.

 

Na úrade panuje chaos

Hochulová bola vymenovaná do funkcie počas krátkej a súkromnej ceremónie, na ktorú dohliadala najvyššia sudkyňa štátu Janet DiFiorová. Po prvýkrát v histórii tak zaujímajú väčšinu popredných funkcií vo vláde amerického štátu New York ženy, pripomína AP.

 

Novú guvernérku čaká v úrade množstvo práce, kedže v nej už niekoľko mesiacov panuje chaos pre sexuálne obvinenia vznesené voči bývalému newyorskému guvernérovi Cuomovi.

 

V utorok ráno sa Hochulová plánuje stretnúť s miestnymi zákonodarcami a poobede by mala pred verejnosťou vystúpiť s príhovorom.

 

Nechcel riskovať impeachment

Demokratka Kathy Hochulová doteraz pôsobila na poste Cuomovej zástupkyne. Tejto funkcie sa ujala v roku 2015. V rokoch 2011 - 2013 bola aj členkou Snemovne reprezentantov Kongresu USA.

 

Bývalý guvernér Andrew Cuomo pred dvoma týždňami oznámil, že radšej odstúpi z funkcie, než aby musel podstupovať tzv. impeachment po tom, ako ho obvinili zo sexuálneho obťažovania viacerých žien.

 

Svoju kanceláriu podľa AP oficiálne opustil v pondelok okolo 12:00 hodiny miestneho času. Cuomo odišiel po desiatich rokoch pôsobenia v tejto funkcii.

 

Obvinenia zo sexuálneho zneužívania

Výzvy na odchod Cuoma z funkcie sa objavili po tom, ako newyorská prokurátorka Letitia Jamesová oznámila závery vyšetrovania.

 

Z nich vyplýva, že sexuálne obťažoval 11 súčasných i bývalých štátnych zamestnankýň. Cuoma na odstúpenie vyzval aj americký prezident Joe Biden, predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, viacerí demokratickí kongresmani a dokonca aj jeho blízki spolupracovníci.

 

Cuomo počas oznámenia svojej demisie odmietol akékoľvek previnenie a vyhlásil, že vyšetrovanie voči jeho osobe bolo zaujaté a politicky motivované.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies