K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásil Islamský štát! Zranenia utrpela aj jedna Slovenka

NETKY.SK • 3 November 2020, 14:35 • 2 min
K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásil Islamský štát! Zranenia utrpela aj jedna Slovenka

VIEDEŇ – Teroristický útok v rakúskej metropole, ktorý sa odohral v priebehu pondelkového večera si zatiaľ vyžiadal štyroch mŕtvych civilistov. Polícia zastrelila jedného strelca. Podľa polície pravdepodobne konal sám. Islamský štát útočníka vo vyhlásení vydanom spriaznenou propagandistickou agentúrou Amák označil za "vojaka kalifátu." Ako informovalo slovenské ministerstvo zahraničných vecí, pri útoku utrpela zranenia aj jedna Slovenka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 3. novembra 21:05

V pondelok približne o 20:00 hodine odštartovala hororovú noc streľba priamo v centre Viedne pri židovskej synagóge, pri ktorej zomrel policajt po prevoze do nemocnice. Tento útok bol však iba začiatkom. Polícia v priebehu dňa vykonala 18 razií vo Viedni, meste St. Pölten a Linz. V putách zatiaľ skončilo celkom 14 ľudí. Zároveň preverejú 20 tisíc videí od ľudí, na ktorých skladajú časovú os, aby preverili či mohol útočník spáchať tento čin na viacerých miestach sám

 

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer na tlačovej konferencii uviedol, že útočníka sa podarilo zastreliť 9 minút od prvého nahlásenia streľby. Zároveň vyhlásil, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mal ďalších komplicov. 

 

K útoku sa prihlásila teroristická organizácia

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa v utorok prihlásila k pondelňajšiemu teroristickému útoku vo Viedni, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Islamský štát útočníka vo vyhlásení vydanom spriaznenou propagandistickou agentúrou Amák označil za "vojaka kalifátu", ktorý vyzbrojený samopalom, pištoľou a nožom zabil a zranil "približne 30 križiakov, vrátane policajta a zamestnancov polície".

 

Polícia robí domové razie a zatýka

Postupne bolo streľbu počuť z ďalších piatich miest. Z Salzgries, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. Aktuálne informácie potvrdili 22 osôb, ktoré boli prevezené do nemocnice, pričom 7 z nich sa nachádza vo veľmi vážnom stave, vrátane postreleného policajta. 

 

Policajtovi, ktorý zápasí o svoj život v nemocnici, pomohol zápasník MMA Mikail Ozen tureckého pôvodu žijúci vo Viedni spolu s kamarátom. Záchranárom ho pomohli naložiť do privolanej sanitky. Rakúska polícia tiež informovala o štyroch obetiach útoku. Ide pritom o dve ženy – jednu staršiu pani, čašníčku a dvoch mužov.

 

 

Polícia predpokladá, že útočník mohol mať troch či štyroch komplicov, pričom jedného z nich sa podarilo zneškodniť. Vo Viedni od rána prebiehajú rozsiahle razie a domové prehliadky, pri ktorých bolo zatknutých niekoľko ďalších mužov.

 

img

 

Zabitý sa plánoval pridať k IS

 

Rakúska polícia tiež zverejnila identitu zabitého islamistu. Ide o 20-ročného Kujtima Fejzulaia, ktorý je pôvodom zo Severného Macedónska a v Rakúsku sa mu podarilo získať štátne občianstvo.

 

Fejzulai bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát, ku ktorej sa plánoval v minulosti pripojiť a bojovať s ostatnými zradikalizovanými prívržencami IS v Sýrii.

 

img

 

Útočník nebol pritom pre políciu neznámy človek, pretože bol za pokus o pripojenie sa k tejto bunke 25. apríla 2019 odsúdený na 22 mesiacov väzenia

 

Kalašnikov si zohnal na Slovensku

Keďže sa zúčastnil programu deradikalizácie, bol podmienečne prepustení. Terorista si mal podľa portálu Heute.at zadovážiť kalašnikov na Slovensku počas júla tohto roka. Pri útoku na synagógu mal okolo seba obmotanú atrapu výbušniny a bol vyzbrojený útočnou puškou, pištoľou a mačetou.

 

 

„Nejde o konflikt medzi kresťanmi a moslimami, ani o boj medzi Európanmi a cudzincami. To je boj medzi ľuďmi, ktorí veria v mier a tými, ktorí veria vo vojnu. V tomto boji budeme postupovať so všetkou rozhodnosťou,“ uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Zároveň sa poďakoval policajným jednotkám, záchranárom, ale i ľuďom, ktorí natáčali jednotlivé útoky a tak pomohli polícii pri ich zaisťovaní.

 

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz prišiel na miesto neďaleko Schwedeplatz, kde sa odohrala streľba pri synagóge a uctil si pamiatku obetí útoku. 

 

 

„Včerajšok vstúpi do našich dejín ako útok na našu spoločnosť. Nenecháme sa teroristami zastrašiť, páchateľov a ich pomocníkov budeme prenasledovať, aby neunikli trestu,” dodal Kurz. V krajine vyhlásili trojdňový štátny smútok. 

 

img

 

Na Slovensku platí II. stupeň ohrozenia

Na Slovensku je vyhlásený druhý stupeň teroristického ohrozenia. Minister vnútra Roman Mikulec bezprostredne po útoku na sociálnej sieti Facebook informoval, že slovenská polícia už podnikla kroky aj na hranici, s cieľom ochrániť bezpečnosť slovenských občanov.

 

 

„Na strategické miesta, ktoré boli vyhodnotené na základe získaných informácií ako rizikové boli ihneď vyslané policajné hliadky. Posilnený bol výkon služby a vykonávala sa cestná a železničná kontrola ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (Kompa Záhorská Ves –Angern),“ napísal Mikulec v príspevku. Dodal, že aktuálne sú posilnené policajné hliadky v blízkosti synagóg a príslušníci polície tiež preverili viaceré osoby, vozidlá, čerpacie stanice.

 

 

„Policajti železničnej polície okamžite začali monitorovať všetky osoby, ktoré na územie SR prichádzali vlakom z Viedne do Bratislavy. Bratislavská polícia od začiatku prijatých opatrení komunikuje s Protireristickou centrálou NAKA, Krajským riaditeľstvom PZ v Trnave a s policajným pridelencom Veľvyslanectva SR vo Viedni,“ dodal šéf rezortu vnútra.

 

Okolité štáty ako Česká republika či Nemecko už avizovali, že podobne ako Slovensko, sprísňujú kontroly na hraniciach s Rakúskom a posilňujú policajné zložky v krajine.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA Vo Viedni došlo k viacerým teroristickým útokom, ozbrojení páchatelia sú na úteku

 

Pri útoku bola zranená aj jedna Slovenka

Ako informovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) pri teroristickom útoku utrpela zranenia aj jedna Slovenka. Hovorca rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Tomaga uviedol, že na miesto, kde je jehospitalizovaná už vyslali slovenského diplomata. 

 

„Áno, môžem potvrdiť, že nás v súvislosti s včerajšími útokmi vo Viedni rakúska strana informovala o jednej zranenej občianke SR. Rezort diplomacie poskytuje náležitú konzulárnu asistenciu a maximálnu možnú súčinnosť,“ potvrdil Tomaga.

 

„Zranenú občiansku Slovenskej republiky osobne v nemocnici navštívil náš veľvyslanec v Rakúsku, čo veľmi ocenila. Je mimo ohrozenia života,“ spresnil hovorca rezortu diplomacie. Vzhľadom na zákon o ochrane osobných údajov však nemôže poskytnúť žiadne ďalšie informácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies