Najfascinujúcejšie železničné trate sveta

NETKY.SK • 25 September 2023, 13:00 • 2 min
Najfascinujúcejšie železničné trate sveta

Cesta vlakom môže byť romantická, upokojujúca, dobrodružná, prekvapivá... V každom prípade úplne iná, ako cestovanie nadzvukovými lietadlami, súkromnými tryskáčmi, či luxusnými mega-loďami.

slovakia

left justify in out

Cestovanie vlakom je svojím spôsobom životný štýl. Vlak nám umožňuje splynúť s krajinou, ktorou prechádzame častokrát oveľa viac, ako auto či autobus. Dáva priestor všetkým snílkom, ktorí sú otvorení novým zážitkom, nečakaným stretnutiam a nádherným scenériám, a obrazom, mihajúcim sa v okne.

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko najfascinujúcejších železničných trás na svete, ktoré mnohí opisujú ako dych berúce a život meniace zážitky.

Flåmsbana, Nórsko – najstrmšia

Flamská železničná trasa je veľkolepá cesta vlakom, ktorá ponúka panoramatický výhľad na najdivokejšiu a najúžasnejšiu prírodu nórskej krajiny, plnej dramatických fjordov, horských riek a vodopádov. Trasa z Myrdalu do Flamu nie je dlhá, má iba 20 km, no jej výstavba trvala 20 rokov a je jednou z najstrmších železničných tratí (sklon vyše 5 %) so štandardným rozchodom na svete. Pozor – tento zážitok je prudko návykový a túto krásu sa vám už nebude chcieť opustiť!

Keď už budete v Nórsku, túto cestu môžete spojiť aj s jazdou  Bergen Railway z Osla do Bergenu. Je to úchvatná cesta z modernej metropoly rozprávkovou krajinou až do nádherného severského mestečka s výhľadom na Severné more.

Transsibírska magistrála, Rusko – najdlhšia

Najdlhšou a najlegendárnejšou stále zostáva slávna Transsibírska magistrála. Dobrodružná cesta z Moskvy do Vladivostoku má 9 000 kilometrov, vedie doslova na okraj Ruska, k pobrežiu Japonského mora, severne od Kazachstanu a Mongolska,  len niekoľko kilometrov od hraníc s Čínou a Severnou Kóreou.

Pred 107 rokmi ju slávnostne otvoril cár Alexander III., s hlavným – ekonomickým motívom prepojiť jednotlivé odľahlé územia Sibíri, odvtedy sa trať stala národnou hrdosťou a symbolom. Za tú vyše storočnicu neprestala lákať dobrodruhov, spisovateľov, filmárov, fotografov, cestovateľov zo všetkých kútov sveta. Jej najobľúbenejšia časť je práve tá, prechádzajúca siedmimi časovými pásmami cez Sibír. Celkovo trať obsahuje desať časových pásiem, takže sa tu naozaj dokonale stratíte v čase.  Pozostáva z troch okruhov, ktoré vám non-stop budú travať cca 7 dní.

Empire Builder, USA –cesta za ľadovcami

Jedna z najobľúbenejších železničných tratí v Amerike vedie z Chicaga na západné pobrežie. V meste Spokane sa trať rozdeľuje a vy sa môžete rozhodnúť, či budete pokračovať v ceste do Seattlu alebo sa vydáte na juh do Portlandu. Prechádza cez osem štátov: Illinois, Wisconsin, Minnesota, Severná Dakota, Montana, Idaho, Washington a Oregon.

Cesta naprieč Amerikou, dlhá viac ako 3 600 kilometrov, prechádza cez národný park Glacier, kde uprostred Skalnatých hôr v Montane možno vidieť ľadovce z doby ľadovej.

The Ghan, Austrália – s východom slnka na púšti

Táto fascinujúca trasa vedie cez kontinent z juhu na sever, so začiatkom v Adelaide a príchodom do Darwinu, so štvorhodinovou zastávkou v Alice Springs. To je možno dosť málo v porovnaní s celkovou dĺžkou 54 hodín potrebných na absolvovanie takmer 3 000 km dlhej trasy.

Je to dobrodružná a vzrušujúca cesta cez pulzujúce mestá aj vyslovenú divočinu, ktorú si obľúbili mnohí turisti cestujúci po Austrálii. Názov trasy sa dotýka histórie krajiny: Ghan v skutočnosti pochádza z afgánčiny, čo je výraz označujúci vodičov tiav z Afganistanu, Pakistanu a Indie, čo boli kľúčové postavy pri objavovaní týchto území v polovici 19. storočia. Trať má 94 rokov, vlak zastavuje aj v Coobe Pedy, kde sa ťaží opál, či v Marle, kde si môžete pozrieť východ slnka na púšti.

Rovos Rail Pride of Africa, Južná Afrika – luxus aj čaro prírody

Jeden z najkrajších a najluxusnejších vlakov na svete. Pride of Africa s vozňami v štýle 20. rokov minulého storočia, rafinovanou kuchyňou a absolútnym komfortom, ktorý ponúka, je vlajkovou loďou súkromnej spoločnosti Rovos. Pride of Africa premáva cez celú Južnú Afriku, z Kapského mesta do Johannesburgu a potom do Pretórie. Niektoré trasy vedú aj do Namíbie alebo Tanzánie, prípadne až k Viktóriiným vodopádom. Príroda je skutočnou hlavnou hviezdou tejto cesty. Zelené pláne, hory, ikonická Stolová hora, ale aj cesta okolo Matjiesfontein – pôvodnej viktoriánskej dediny, zachovanej v štýle z 19. storočia.

Orient Express – zážitok ako z románu

Preslávila ho Agatha Christie, ktorá doňho umiestnila dej svojej slávnej detektívky. Odvtedy je Orient Express ikonou, legendou, vyhľadávaným zážitkom plným svojskej atmosféry, šarmu aj luxusu. Na trase Paríž-Istanbul premával už od roku 1886. Okrem prejazdu veľkomestami (Benátky, Terst, Viedeň, Budapešť, Londýn...) ponúka štýlové kupé, výberovú gastronómiu, spoločenské a tanečné večery, živú hudbu...

Dnes trasy Orient Expressu prevádzkuje Venice Simplon Orient Express. Tú pôvodnú, slávnu trasu z Paríža do Istanbulu vypravuje iba raz za rok a vždy je na niekoľko rokov dopredu vypredaná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
planet ware
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies