Národná hrdosť: Prezidentské záhrady okolo sveta ukazujú unikátnosť záhraníckeho umenia každej krajiny

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 16:30 • 2 min
Národná hrdosť: Prezidentské záhrady okolo sveta ukazujú unikátnosť záhraníckeho umenia každej krajiny

Prezidentské záhrady sú viac než len zelené plochy. Sú to živé, dýchajúce umelecké diela, ktoré zapuzdrujú podstatu identity a dedičstva národa. Pripomínajú nám dôležitosť zachovania prírodných krás a úlohu, ktorú zohráva v našej histórii a kultúre.

slovakia

left justify in out

Prezidentské záhrady nie sú len symbolom národnej hrdosti a kultúrneho dedičstva, ale aj svedectvom krásy, ktorú je možné dosiahnuť precíznym krajinárskym a záhradníckym spracovaním. Tieto záhrady často odrážajú históriu a eleganciu svojich krajín a ponúkajú pokojný únik od zhonu politického života. Poďme sa prejsť po niektorých z najkrajších prezidentských záhrad na svete.

Ružová záhrada Bieleho domu – USA

Ružová záhrada, ktorá sa nachádza na západnom krídle Bieleho domu, je ikonickým symbolom amerického záhradníctva. Bolo to pozadie mnohých významných udalostí a oznámení. So svojimi úhľadne upravenými trávnikmi a živým radom ruží je typickým príkladom klasického amerického záhradného dizajnu.

Záhrady Elyzejského paláca - Francúzsko

V srdci Paríža sa záhrady Elyzejského paláca pýšia súkromnou oázou pre francúzskeho prezidenta. Dizajn záhrady je skvelým príkladom francúzskeho formálneho záhradného štýlu so symetrickými vzormi, precízne tvarovanými kríkmi a pokojnými vodnými prvkami.

Záhrady Rashtrapati Bhavan – India

Známe ako Mughalské záhrady sú úchvatnou zmesou mughalského a britského krajinného štýlu. Tieto záhrady, otvorené pre verejnosť v určitých obdobiach roka, ponúkajú bohatú rozmanitosť flóry vrátane vzácnych a exotických druhov, popri tečúcich vodných kanáloch a zdobených fontánach.

Záhrady Versailles - Francúzsko

Hoci nie sú oficiálne rezidenciou francúzskeho prezidenta, sú záhrady Versailles často spájané s francúzskou prezidentskou históriou. Tieto záhrady, ktoré navrhol André Le Nôtre, sú majstrovským dielom krajinnej architektúry 17. storočia s veľkými kanálmi, geometrickými kvetinovými záhonmi a úžasnými fontánami.

Záhrady Kremľa – Rusko

Záhrady Kremľa sú obklopené oficiálnou rezidenciou prezidenta Ruska a sú plné histórie. Záhrady sú zmesou prírody a architektúry, so starobylými múrmi a vežami, ktoré poskytujú majestátne pozadie mäkkej terénnej úprave vo vnútri.

Prezidentské záhrady sú viac než len zelené plochy. Sú to živé, dýchajúce umelecké diela, ktoré zapuzdrujú podstatu identity a dedičstva národa. Pripomínajú nám dôležitosť zachovania prírodných krás a úlohu, ktorú zohráva v našej histórii a kultúre. Medzi menej známimi sa však takteiž nájdu nádherné ukážky záhradnej architektúry.

Záhrady Keukenhof - Holandsko

Keukenhof, často označovaný ako Záhrada Európy, je jednou z najväčších kvetinových záhrad na svete. Nachádza sa v Lisse a je obzvlášť známy svojimi úžasnými tulipánmi, ktoré kvitnú každú jar.

Kráľovské botanické záhrady, Kew - Veľká Británia

Kúsok za Londýnom sú záhrady Kew botanickou krajinou zázrakov. Nachádza sa v nich viac ako 50 000 rôznych druhov rastlín a nájdete v nich najväčší viktoriánsky skleník na svete, Temperate House.

Butchart Gardens - Kanada

V Britskej Kolumbii sú Butchart Gardens národným historickým miestom Kanady. Sú známe svojimi oslnivými kvetinovými ukážkami a očarujúcou záhradou Sunken Garden, rekultivovaným vápencovým lomom.

Tieto záhrady nielen predvádzajú krásu prírody, ale odrážajú aj umelecký a kultúrny význam ich lokalít. Sú ideálnymi destináciami pre tých, ktorí hľadajú pokojné útočisko a nádych prírodnej nádhery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.tripstodiscover.com, www.veranda.com, www.konkankatta.in, www.bbc.com foto: Bratislava - staré mesto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies