Slovensko nepovažuje vyhostenie diplomatov z Ruska za adekvátne

NETKY.SK • 31 August 2020, 12:53 • 2 min
Slovensko nepovažuje vyhostenie diplomatov z Ruska za adekvátne

MOSKVA - Rusko vyhosťuje troch zamestnancov slovenského veľvyslanectva. Ministerstvo zahraničných vecí SR predtým informovalo o vyhostení troch ruských diplomatov z Bratislavy pre podozrenia zo špionáže.

slovakia

left justify in out

Reakcia na kroky Slovenska

Veľvyslanec SR Peter Priputen bol v pondelok predvolaný na ruské ministerstvo zahraničia, kde bol informovaný o rozhodnutí vyhostiť troch slovenských diplomatov z Ruska. Moskva urobila tento krok v reakcii na vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska začiatkom augusta.

 

"Tento nepriateľský krok Bratislavy považujeme za odporujúci tradičnému duchu konštruktívneho rozvoja vzťahov medzi našimi krajinami," uvádza sa vo vyhlásení ruského MZV.

 

Ruské ministerstvo uvádza, že skôr protestovalo proti bezdôvodnému vyhosteniu troch diplomatov ruského veľvyslanectva na Slovensku.

 

"Ruská strana, vedená zásadou reciprocity, sa rozhodla vyhostiť z Ruskej federácie troch diplomatických zamestnancov slovenského veľvyslanectva v Moskve," vyhlásili na diplomatickom rezorte.

 

Stanovisko slovenskej diplomacie

Krok ruského MZV v prípade vypovedania slovenských diplomatov je očakávaná, nie však adekvátna a zodpovedná reakcia na vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska. Upozornil na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

 

"Zdôrazňujem, že SR vysiela na diplomatické posty diplomatov, ktorých úlohou je výlučne usilovať sa o rozvoj bilaterálnych vzťahov a spoluprácu s Ruskou federáciou. Želám si v tejto relácii v budúcnosti lepšie správy a pozitívne výsledky, ktoré budú dosahované na základe striktného dodržiavania viedenskej konvencie o diplomatických stykoch," dodal šéf slovenskej diplomacie.

 

img

 

Vyhostenie ruských diplomatov

10. augusta slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR oznámilo, že úrady vyhostili troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre podozrenie zo špionážnej činnosti.

 

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga povedal, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola činnosť ruských diplomatov v SR v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

 

img

 

"Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ," doplnil Tomaga.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii k vyhosteniu ruských diplomatov zo Slovenska uviedol, že "záležitosť nie je na samotnom Slovensku".

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí následne oznámilo, že Moskva bude reagovať recipročne - ako "tradične" v takýchto prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies