Najdlhší Skalický trdelník meria 208 centimetrov

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 15:46 • 2 min
Najdlhší Skalický trdelník meria 208 centimetrov

SKALICA - Najdlhší Skalický trdelník na svete meria 208 centimetrov, na trdlo ho namotali a upiekli v Skalici na dnešnom Trdlofeste.

slovakia

left justify in out

Skalický trdelník je koláč z jemného cesta posypaný vlašskými orechmi, cesto sa pred pečením namotáva na drevenú tyč – trdlo. Ako prvý slovenský výrobok získal ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.

 

Skalický festival hudby, spevu, vína a trdelníkov Trdlofest už tradične otvára turistickú sezónu v meste. Pečenie maxitrdelníka je jednou z atrakcií podujatia. Pre verejnosť napriek nie najlepšiemu počasiu otvorili Kostol sv. Michala Archanjela vrátane jeho veže, Františkánsky kostol Sedembolestnej Panny Márie s kláštorom, Dom kultúry, Evanjelický kostol, Kostol a kláštor milosrdných bratov, Rotundu sv. Juraja, Ľadovňu, Mlyn bratov Pilárokovcov, Jezuitský kostol sv. Františka Xaverského a v tomto roku aj dve nové pamiatky – vežu evanjelického kostola a Paulínsky kostol. Počas sezóny budú tieto pamiatky otvorené v piatok popoludní, v sobotu a v nedeľu. 

 

O obnovenie slávy sladkého koláča sa postaralo občianske združenie Skalický trdelník, ktoré si dalo za cieľ udržanie tradície pôvodnej výroby trdelníka na otvorenom ohni. Originálnu výrobu a pečenie trdelníka možno vidieť v zrekonštruovaných priestoroch Františkánskeho kláštora v centre Skalice. Podľa zachovanej legendy recept na trdelníky priniesol do Skalice kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadányiho, ktorý tu žil v rokoch 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyulu Juhásza, ktorý v Skalici pôsobil na miestnom gymnáziu. V období socializmu trdelníkovú tradíciu udržiavalo niekoľko skalických rodín, až približne v roku 1980 začali sladkú špecialitu vyrábať aj veľké pekárne. 

 

V októbri 2007 získal Skalický trdelník ako prvý slovenský výrobok ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies