Súboj o Biely dom sa schyľuje ku koncu. Trump a Biden ešte bojujú o voliča v kľúčových štátoch

NETKY.SK • 2 November 2020, 20:13 • 2 min
Súboj o Biely dom sa schyľuje ku koncu. Trump a Biden ešte bojujú o voliča v kľúčových štátoch

WASHINGTON – V Spojených štátoch si v utorok Američania zvolia hlavu štátu. Pritom sa nerozhodne iba o tom, ktorý z dvoch najväčších favoritov Donald Trump alebo Joe Biden zvíťazí v prezidentských voľbách, rozhodne sa najmä o budúcom smerovaní krajiny. Politickí analytici sa domnievajú, že tohtoročné voľby dosiahnu rekordnú účasť za posledných 100 rokov.

slovakia

left justify in out

Posledný deň predvolebnej kampane strávil demokratický kandidát Joe Biden vo svojej rodnej Pensylvánii. Jeho súper, republikánsky líder a súčasný prezident Donald Trump vyrazil rovno do štyroch štátov, kde sa ešte stihol stretnúť s voličmi a prihovoriť sa tým, ktorí nie sú zatiaľ úplne rozhodnutí. Trump pritom navštívil Severnú Karolínu, Pensylvániu, Wisconsin a Michigan, teda kľúčové štáty, ktoré mu môžu zaistiť víťazstvo. 

 

Bitka o významné štáty

Biden sa v posledný deň pred voľbami zúčastní troch mítingov a ukončí svoje "ťaženie" v Pittsburghu, najväčšom meste v Pensylvánii, kde má mierny náskok nad Donaldom Trumpom. 

 

Naznačujú to až dva prieskumy verejnej mienky. Podľa prieskumu Monmouth University vedie v tomto severovýchodnom štáte USA Joe Biden nad úradujúcim prezidentom o 7 percentuálnych bodov, ak by bola volebná účasť vysoká. Ak by bola však účasť na voľbách nízka, nezapočítalo by sa množstvo hlasov odoslaných poštou, čo by znížilo Bidenov náskok na 5%.

 

img

 

Podobné údaje naznačuje aj prieskum ABC/WP, podľa ktorého Trump stráca na Bidena zhodne 7 %. Na základe niekoľkých modelov má hlava štátu momentálne k dispozícii menej ciest k získaniu potrebných 270 hlasov voliteľov, pričom Pensylvánia je jednou z najpravdepodobnejších možností. To je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa pozornosť obidvoch kandidátov sústreďuje práve na tento štát.

 

Prečítajte si viac: Američania volia ako o dušu. Účasť v prezidentských voľbách bude historicky najvyššia

 

Vystúpi aj Barack Obama

Trump v posledný deň navštívil Severnú Karolínu, odkiaľ sa presunie do Pensylvánie, kde sa hodlá posledný krát prihovoriť svojim sympatizantom v Bidenovom rodnom meste Scrantone. Následne sa presunie do Wisconsinu a Michiganu.

 

img

 

Okrem týchto dvoch kandidátov, vystúpi aj bývalý demokratický prezident Barack Obama, ktorý je podporovateľom Joea Bidena a pomohol mu viesť predvolebnú kampaň. Ten sa voličom plánuje prihovoriť v štáte Georgia a na Floride, teda v ďalších kľúčových štátoch, kde sa nachádza aj najviac nerozhodnutých voličov.

 

Súvisiaci článok: Donald Trump hovorí, že Boh je šéf

 

Kedy sa dozvieme výsledky?

V prípade, že by Donald Trump zvíťazil vo všetkých štátoch, kde sú šance oboch kandidátov vyrovnané, stále by nemusel zvíťaziť. Svojmu rivalovi totiž musí vyfúknuť jeden zo štátov, kde má navrch demokratický kandidát. Táto šanca sa mu pritom naskytá už v spomínanom štáte Pensylvánia.

 

Súčasná úradujúca hlava štátu v posledných dňoch viac krát avizovala, že hlasy by mohli byť zrátané ešte v priebehu utorka. Republikáni pritom už v niekoľkých štátoch podali niekoľko žalôb.

 

img

 

Nepozdávajú sa im totiž nastavené pravidlá pre hlasovanie prostredníctvom pošty, ktoré miestne úrady zaviedli v čase pandémie, aby uľahčili voličom odvoliť si na diaľku.

 

Najviac pritom kritizujú, že budú platiť aj tie volebné lístky, ktoré dorazia aj tri dni po oficiálnych voľbách a to aj napriek tomu, že boli zaslané 3. novembra, teda v deň oficiálnych prezidentských volieb.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies