Nadal s Ferrerom nemajú strach z vírusu zika

NETKY.SK • 16 Február 2016, 07:54 • 2 min
Nadal s Ferrerom nemajú strach z vírusu zika

RIO DE JANEIRO - Bývalá svetová tenisová jednotka Rafael Nadal sa neobáva vírusu zika.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdeväťročný Španiel je momentálne na turnaji v Riu de Janeiro, práve Brazília je jedným z hlavných lokalít, kde sa šíri toto ochorenie. Nadal bude na podujatí v Riu v pozícii nasadenej jednotky, jeho krajan David Ferrer je dvojkou "pavúka". "Sme si istí, že organizátori robia všetko, čo je v ich silách, aby si poradili s komármi prenášajúcimi vírus," zhodli sa obaja španielski tenisti. "Mimo turnaja budem nosiť dlhé rukávy a dlhé nohavice. Urobím potrebné opatrenia, ale nie som tým posadnutý," dodal Ferrer.

 

V Riu de Janeiro sa za menej ako pol roka uskutočnia olympijské hry. Nadal je šampiónom z OH 2008 v Pekingu, o štyri roky neskôr v Londýne chýbal pre zranenie.

 

Vírus zika prenáša zatiaľ iba jeden druh komárov. Príznaky ochorenia trvajú asi sedem dní a sú veľmi podobné osýpkam. Dostaví sa horúčka, vyrážky, bolesti kĺbov či zápal očných spojoviek. Štyria z piatich nakazených prekonajú ochorenie s miernymi alebo minimálnymi prejavmi. Vírus však predstavuje veľké riziko pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. Lekári stále skúmajú, ako súvisí vírus s týmito degeneratívnymi javmi. Na chorobu zatiaľ nenašli účinnú vakcínu ani liek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies