Hriešne dobré a zdravé hranolky

NETKY.SK • 19 Január 2020, 18:00 • 2 min
Hriešne dobré a zdravé hranolky

BRATISLAVA - Hranolky nemusia byť vždy nezdravým nepriateľom. Stačí vedieť, ako si ich správne pripraviť. Skúste našu zdravú alternatívu klasických zemiakových hranolčekov, ktorá osvieži každý večer s priateľmi.

slovakia

left justify in out

Chrumkavé tofu hranolčeky

 

Suroviny:
1 balíček tofu, 2 PL rastlinný olej, 1/2 KL bazalka, 1/2 KL oregano, 1/2 KL majorán1/2 KL tymian, 1/2 KL soľ, 1 KL mletá paprika

 

Postup:
Z bloku tofu nakrájame podlhovasté hranolčeky, ktoré ešte jemne osušíme na povrchu papeirovou utierkou. Na panvici zahrejeme olej na miernom ohni a pridáme pokrájané tofu. Hranolčeky obraciame až kým nebudú zo všetkých strán opražené do zlatohneda. Medzitým si namiešame bylinky so soľou a mletou paprikou. Hranolčeky navrstvíme do väčšej misky (spolu s olejom z panvice), zasypeme bylinkovou zmesou a potriasaním misy rovnomerne obalíme. Môžeme podávať s obľúbenou omáčkou, ale bylinky skvelo dopĺňa ostrý kečup. 

 

img

 

Hranolčeky zo sladkých zemiakov s kôprovou omáčkou

 

Suroviny:

2 ks väčšie sladké zemiaky, 2 PL kukuričný škrob (nemusí byť), 3 PL olej, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie sušený cesnak

 

Kôprová omáčka:
3 PL kyslá smotana, 2 PL majonéza, 1 ks menšia cibuľa, 1 strúčik cesnak, 1 KL sušený al. čerstvý kôpor, 1 KL sušená al. čerstvá petržlenová vňať, podľa chuti soľ

 

Postup:
Sladké zemiaky nakrájame spolu so šupkou na podlhovasté hranolčeky o hrúbke asi 1 cm x 1 cm. Zemiaky vložíme do misy, poprášime kukuričným škrobom a dobre ich v ňom poobaľujeme. Škrob zabezpečí chrumkavejší povrch hranolčekov. Kto chce zdravšiu verziu, tento krok vynechá. Potom pridáme olej, soľ a koreniny a opäť dobre premiešame. Hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranolčeky vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na zhruba 20 minút, otočíme ich a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Medzitým si pripravíme rýchlu kôprovú omáčku: v miske spojíme kyslú smotanu, majonézu, nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak, kôpor, petržlenovú vňať a trochu soli. Ešte teplé batátové hranolčeky podávame s voňavou omáčkou.

 

img

 

Cviklové hranolčeky

 

Suroviny:

4 ks väčšie hlavičky repy, 3 PL rastlinný olej. 1 štipka čili, soľ, drevená rasca, mleté čierne korenie

 

Postup:
Cviklu ošúpeme, pokrájame na hrubšie plátky a tie následne na hranolčeky. Pokrájanú zeleninu vložíme do marinády z oleja, korenín a soli a necháme pár minút marinovať. Cviklové hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranolčeky vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na zhruba 20 minút, otočíme ich a pečieme ďalších 10 až 15 minút. Ešte teplé podávame napríklad s cesnakovým dresingom. 

 

img

 

Mrkvové hranolčeky s parmezánom

 

Suroviny:
4 ks mrkva, 2 PL rastlinný olej, 3 PL strúhaný parmezán, 1 KL mleté čierne korenie, 1/2 KL soľ

 

Postup:
Mrkvy umyjeme (nešúpeme) a odrežeme vrchné časti a spodné časti, aby sme dostali približne rovnako hrubé valčeky po celej dĺžke. Každú mrkvu priečne prepolíme a každú polovicu pozdĺžne prerežeme na dve časti. Štvrtiny potom nožom rozdelíme na rovnako hrubé hranolčeky. Mrkvové hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C zhruba 20 minút. Podávame ešte teplé s domácim cesnakovým dresingom.

 

img

 

Dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies