Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
21. okt. 2020Uršuľa
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
19.01.2020 18:00 Gurmán
Hriešne dobré a zdravé hranolky
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.01.2020 18:00 Gurmán

Hriešne dobré a zdravé hranolky



BRATISLAVA - Hranolky nemusia byť vždy nezdravým nepriateľom. Stačí vedieť, ako si ich správne pripraviť. Skúste našu zdravú alternatívu klasických zemiakových hranolčekov, ktorá osvieži každý večer s priateľmi.


Chrumkavé tofu hranolčeky

 

Suroviny:
1 balíček tofu, 2 PL rastlinný olej, 1/2 KL bazalka, 1/2 KL oregano, 1/2 KL majorán1/2 KL tymian, 1/2 KL soľ, 1 KL mletá paprika

 

Postup:
Z bloku tofu nakrájame podlhovasté hranolčeky, ktoré ešte jemne osušíme na povrchu papeirovou utierkou. Na panvici zahrejeme olej na miernom ohni a pridáme pokrájané tofu. Hranolčeky obraciame až kým nebudú zo všetkých strán opražené do zlatohneda. Medzitým si namiešame bylinky so soľou a mletou paprikou. Hranolčeky navrstvíme do väčšej misky (spolu s olejom z panvice), zasypeme bylinkovou zmesou a potriasaním misy rovnomerne obalíme. Môžeme podávať s obľúbenou omáčkou, ale bylinky skvelo dopĺňa ostrý kečup. 

 

 

Hranolčeky zo sladkých zemiakov s kôprovou omáčkou

 

Suroviny:

2 ks väčšie sladké zemiaky, 2 PL kukuričný škrob (nemusí byť), 3 PL olej, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie sušený cesnak

 

Kôprová omáčka:
3 PL kyslá smotana, 2 PL majonéza, 1 ks menšia cibuľa, 1 strúčik cesnak, 1 KL sušený al. čerstvý kôpor, 1 KL sušená al. čerstvá petržlenová vňať, podľa chuti soľ

 

Postup:
Sladké zemiaky nakrájame spolu so šupkou na podlhovasté hranolčeky o hrúbke asi 1 cm x 1 cm. Zemiaky vložíme do misy, poprášime kukuričným škrobom a dobre ich v ňom poobaľujeme. Škrob zabezpečí chrumkavejší povrch hranolčekov. Kto chce zdravšiu verziu, tento krok vynechá. Potom pridáme olej, soľ a koreniny a opäť dobre premiešame. Hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranolčeky vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na zhruba 20 minút, otočíme ich a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Medzitým si pripravíme rýchlu kôprovú omáčku: v miske spojíme kyslú smotanu, majonézu, nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak, kôpor, petržlenovú vňať a trochu soli. Ešte teplé batátové hranolčeky podávame s voňavou omáčkou.

 

 

Cviklové hranolčeky

 

Suroviny:

4 ks väčšie hlavičky repy, 3 PL rastlinný olej. 1 štipka čili, soľ, drevená rasca, mleté čierne korenie

 

Postup:
Cviklu ošúpeme, pokrájame na hrubšie plátky a tie následne na hranolčeky. Pokrájanú zeleninu vložíme do marinády z oleja, korenín a soli a necháme pár minút marinovať. Cviklové hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranolčeky vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na zhruba 20 minút, otočíme ich a pečieme ďalších 10 až 15 minút. Ešte teplé podávame napríklad s cesnakovým dresingom. 

 

 

Mrkvové hranolčeky s parmezánom

 

Suroviny:
4 ks mrkva, 2 PL rastlinný olej, 3 PL strúhaný parmezán, 1 KL mleté čierne korenie, 1/2 KL soľ

 

Postup:
Mrkvy umyjeme (nešúpeme) a odrežeme vrchné časti a spodné časti, aby sme dostali približne rovnako hrubé valčeky po celej dĺžke. Každú mrkvu priečne prepolíme a každú polovicu pozdĺžne prerežeme na dve časti. Štvrtiny potom nožom rozdelíme na rovnako hrubé hranolčeky. Mrkvové hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C zhruba 20 minút. Podávame ešte teplé s domácim cesnakovým dresingom.

 

 

Dobrú chuť!



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky Katarína Štefunková

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok