Nadácia UniCredit Foundation: viac než 3 milióny eur pre víťazov Výzvy na podporu vzdelávania 2023

NETKY.SK • 14 December 2023, 12:30 • 2 min
Nadácia UniCredit Foundation: viac než 3 milióny eur pre víťazov Výzvy na podporu vzdelávania 2023

BRATISLAVA / MILÁNO - Nadácia UniCredit Foundation s potešením oznamuje víťazov „Call For Education 2023“ - Výzvy na podporu vzdelávania 2023“, v rámci ktorej bolo ocenených 18 projektov neziskových organizácií a udelená celková suma takmer 3 250 000 eur na podporu ich práce so študentmi stredných škôl (vo veku 11-19 rokov) v 10 rôznych krajinách UniCredit.

slovakia

left justify in out

Nadácia skupiny UniCredit Foundation vyhlásila v júni „Výzvu na podporu vzdelávania 2023“. V rámci tejto iniciatívy zameranej na boj proti znevýhodneniu v oblasti vzdelávania v celej Európe boli banky skupiny vyzvané, aby identifikovali až päť výnimočných sociálnych projektov v krajinách UniCredit, ktoré sa zameriavajú na riešenie problému predčasného ukončenia školskej dochádzky, podporu štúdia na univerzite a poskytovanie primeraných zručností mladým ľuďom pri vstupe na trh práce.


Celkovo bolo 175 kandidátov, ktorých posúdila špeciálne zriadená hodnotiaca komisia, ktorá vybrala víťazné iniciatívy v 10 krajinách skupiny UniCredit: Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Česká republika, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko.

Nadväzuje to na „Výzvu na podporu vzdelávania: Rumunsko a Bulharsko“, v rámci ktorej bolo udelených 500 000 eur4 projektom neziskových organizácií zameraným na riešenie znevýhodnenia v oblasti vzdelávania v týchto dvoch krajinách. Tieto celoeurópske iniciatívy na podporu rovnosti žiakov v oblasti vzdelávania spolu s nedávno oznámeným partnerstvom nadácie s globálnou vzdelávacou sieťou Teach For All sú ďalším dôkazom pevného odhodlania nadácie UniCredit Foundation využiť potenciál budúcej európskej generácie.


Silvia Cappelliniová, generálna riaditeľka nadácie UniCredit Foundation, uviedla:

„Dať našej mládeži v celej Európe možnosť naplno rozvinúť svoj potenciál si vyžaduje viac než len financovanie. Znamená to podporovať rovnaké vzdelávacie príležitosti pre mládež tam, kde sa nachádzajú v Európe. To zahŕňa vytváranie partnerstiev so vzdelávacími inštitúciami a miestnymi subjektmi s cieľom spoluvytvárať programy šité na mieru, ktoré reagujú na jedinečné potreby komunít, ktorým poskytujeme služby. Celoeurópska prítomnosť UniCredit dáva nadácii UniCredit Foundation jedinečnú príležitosť prostredníctvom siete bánk skupiny posilniť postavenie znevýhodnenej mládeže na celom kontinente a pomôcť vytvoriť lepšiu budúcnosť pre novú generáciu v Európe. Výsledky tejto iniciatívy ma nesmierne tešia a teším sa na to, ako týchto 18 projektov ovplyvní mladých ľudí v príslušných regiónoch.“

 

Víťazné iniciatívy zo Slovenska:

  • Neziskovka: Cestavon

    Projekt: Program Zebra: Program pozitívneho rozvoja mládeže,
    ktorý umožňuje rómskej mládeži prekonať chudobu prostredníctvom mentoringu, školení o životných zručnostiach a lepšieho prístupu na trh práce.(pre 240 mladých ľudí vo veku 11-19 rokov v 3 rómskych komunitách)
    Miesto: Rómske osady v Chminianskych Jakubovanoch, Veľká Lomnica, Kecerovce
    Cieľom tejto pilotnej iniciatívy je prerušiť kolobeh chudoby v životne dôležitom období dospievania. Kladie dôraz na posilnenie emocionálneho, sociálneho a intelektuálneho rastu mladých účastníkov z marginalizovaných rómskych komunít na Slovensku. Uplatňovaním participatívneho prístupu sa zaväzuje posilniť postavenie vznikajúcich lídrov v rómskych komunitách, ktorí budú následne zapájať svojich rovesníkov do obohacujúcich aktivít. Podporou kontaktov medzi marginalizovanou rómskou mládežou a slovenskou majoritou sa program snaží zmierniť sociálne vylúčenie, predsudky a inštitucionálny rasizmus, ktoré v minulosti bránili rómskej komunite v snahe o dôstojnosť a sebestačnosť.
  • Projekt: Skills4Life: Posilnenie postavenia mladých žien v IT (pre 2 100 ohrozených študentiek stredných škôl (vo veku 15-19 rokov) a 600 učiteľov IT)
    Neziskovka: Aj Ty v IT
    Miesto: niekoľko miest a obcí v približne 20 okresoch v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji
    Cieľom projektu je zvýšiť konkurencieschopnosť ohrozených študentiek stredných škôl v najmenej rozvinutých okresoch a oblastiach s obmedzeným prístupom k vzdelávaniu v oblasti informačných technológií prostredníctvom ponuky špecializovaných kurzov informačných technológií a školení o základných mäkkých zručnostiach. V rámci projektu bude vytvorený aj komplexný návod pre učiteľov informatiky na podporu inkluzívnych vyučovacích metód, ktorý bude mať udržateľný vplyv na celé slovenské školstvo. S cieľom ďalej motivovať dievčatá k vysokoškolskému vzdelávaniu v oblasti IT bude projekt spolupracovať s rôznymi univerzitami na Slovensku a umožní študentkám stredných škôl stráviť pol dňa na rôznych fakultách IT univerzít.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: UniCredit Foundation, Foto: Unsplash / Taylor Flowe (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies