14-ročné dievča vyriešilo problém s mŕtvym uhlom pri riadení auta

NETKY.SK • 6 November 2019, 17:12 • 2 min
14-ročné dievča vyriešilo problém s mŕtvym uhlom pri riadení auta

Alaina Gassler je iba 14-ročné dievča, ktoré pochádza z Pennsylvánie a ktorá prišla s úžasným a pritom takým jednoduchým nápadom, ako zlepšiť bezpečnosť vo vozidle počas šoférovania.

slovakia

left justify in out

So svojím vynálezom, ktorý pri riadení eliminuje takzvaný mŕtvy uhol, dokonca vyhrala súťaž, za ktorú zinkasovala 25 000 dolárov, informuje Engadget.

 

Situácia, keď sa vám nejaké auto dostane do takzvaného mŕtveho uhla, je veľmi nebezpečná a pritom nastáva pomerne často. Ak je nejaké vozidlo z pohľadu vodiča v mŕtvom uhle, vodič ho nevidí ani pomocou spätných zrkadiel, ani cez okná svojho auta, pretože toto vozidlo sa môže napríklad nachádzať za predným stĺpikom pri čelnom skle a práve táto situácia sa môže pokojne skončiť dopravnou nehodou.

 

Alaina však prišla s riešením, ktoré je veľmi jednoduché, ale zároveň maximálne účinné. Na elimináciu mŕtveho uhla v matkinom aute použila webkameru, projektor a špeciálne súčiastky vytlačené na 3D tlačiarni.

 

 

Ako píše Gizmodo, Alaina nainštalovala webkameru z vonkajšej strany na predný stĺpik auta, z ktorej obraz prenášala naživo do vozidla a premietala ho priamo na stĺpik z vnútornej strany.

 

Ten sa tváril, akoby tam ani nebol a autá, ktoré prechádzali spoza stĺpika, boli po celý čas krásne viditeľné. Stĺpik z vnútornej strany mierne upravila, prekryla ho totiž špeciálnou reflektívnou tkaninou, vďaka čomu je obraz zreteľný aj za slnečného dňa. Za svoj vynález si dokonca vyslúžila prvé miesto v súťaži stredoškolákov Broadcom Masters, za čo zinkasovala peknú sumu peňazí, presne 25 000 dolárov.

 

 

Vďaka tomu, že je tento nápad pomerne jednoduchý a lacný, tak by sme sa ho mohli v budúcnosti dočkať v štandardnej bezpečnostnej výbave automobilov. Samozrejme, že na tejto technológii a jej prevedení bude potrebné ešte zapracovať, ale tu ide predovšetkým o nápad, ktorý je naozaj geniálny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies