Na vesmírnej stanici ISS zaznamenali únik amoniaku

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 12:00 • 2 min
Na vesmírnej stanici ISS zaznamenali únik amoniaku

WASHINGTON - Únik amoniaku zistili vo štvrtok v chladiacom systéme na vonkajšej strane Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ale žiadny člen posádky nebol ohrozený a stanica funguje ako zvyčajne. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Členovia posádky na orbitálnej stanici zbadali okolo 15.30 h SELČ amoniak v podobe fliačikov bielej hmoty, ako sa vznášajú od stanice do vesmíru. Oprava úniku si zrejme bude vyžadovať vypnutie časti chladiaceho systému stanice na 48 hodín, dodala NASA.

Predstavitelia NASA uviedli, že sa zdá, akoby sa únik amoniaku zhoršoval. Nie je jasné, či únik súvisí s tým predchádzajúcim na konci roka 2012.

Amoniak sa používa na chladenie zariadenia, ktoré poskytuje systémom stanice elektrinu. Pri bežnom tlaku a teplote ide o nebezpečný, jedovatý, žieravý a bezfarebný plyn.

Vesmírna stanica, ktorá je obsadená rotujúcimi posádkami tvorenými zo šiestich astronautov a kozmonautov, je výskumným projektom za 100 miliárd dolárov. Vlastníkmi sú Spojené štáty a Rusko, so spoluúčasťou Európy, Japonska a Kanady. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies