Na Vasyla P. z ukrajinsko-slovenského gangu Volodymyra Y. zatykač nevydajú

NETKY.SK • 18 Jún 2012, 13:12 • 2 min
Na Vasyla P. z ukrajinsko-slovenského gangu Volodymyra Y. zatykač nevydajú

Na Vasyla P. z ukrajinsko-slovenského gangu Volodymyra Y.

slovakia

left justify in out

img

Na Vasyla P., spoluobžalovaného v kauze piatich vrážd a komplica z ukrajinsko-slovenského gangu Volodymyra Y., slovenské orgány zatiaľ zatykač nevydajú. Tento Ukrajinec sa nezúčastnil na posledných pojednávaniach na Krajskom súde (KS) v Bratislave.
      "Na základe informácie od obhajcu obžalovaného V. P. bude na najbližšie hlavné pojednávanie doručená žiadosť obžalovaného o konanie v jeho neprítomnosti. Dôvod na vydanie príkazu na zatknutie preto zatiaľ nie je aktuálny," informoval TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.
      KS v Bratislave koncom mája opätovne musel odročiť spomínaný proces v kauze piatich vrážd, z ktorých je obžalovaný Volodymyr Y., považovaný za bossa ukrajinsko-slovenského gangu, a ďalší traja obžalovaní. Hlavné pojednávanie bolo odročené na 24. a 25. septembra. Dôvodom bola vtedy opätovná práceneschopnosť Eduarda V., ktorý nedal súhlas svojmu obhajcovi na dnešné pojednávanie v jeho neprítomnosti. Ďalší obžalovaný Vasyl P. aj obžalovaný Nykohla Sh., ktorý dlhé roky vystupoval pod menom Jurij R. alebo Kolja, sa nachádzajú na Ukrajine. Podľa májového vyjadrenia prokurátora sa však Vasyl P. vyhýba súdnemu konaniu a je teda dôvod na jeho zatknutie.
      Od konca júla sú Eduard V. aj Vasyl P. na slobode. Z väzby ich prepustili po tom, ako ich Okresný súd Bratislava I oslobodil spod obžaloby v prípade obvinenia z dvoch iných vrážd svojich bývalých komplicov. Pre ich práceneschopnosť sa proces musel tento rok viac ráz odročiť.
      V prípade, ktorým sa mal súd zaoberať, boli všetci štyria obžalovaní už vo februári 2009 a odsúdení na doživotie. Podľa rozsudku KS zavraždili štyroch svojich ukrajinských komplicov a ešte jedného muža. Najvyšší súd SR však tento verdikt v lete 2010 zrušil a prikázal krajskému súdu znovu rozhodnúť. Ukrajinec Volodymyr Y., ktorý je považovaný za bossa ukrajinsko-slovenskej skupiny, je v súčasnosti vo väzbe za inú trestnú činnosť. Do väzby ho zobral Špecializovaný trestný súd v Pezinku koncom júla.
      Volodymyra Y. (50) chcú policajti opäť poslať pred ďalší súd. Ukončili vyšetrovanie krádeží a podvodov s autami, ktoré mal riadiť práve on. Údajne si takto zarobil až 90.000 eur. Ak by súd uznal jeho vinu, hrozí mu 12 rokov vo väzení. TASR o tom informovala v polovici mája hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. 
      Zločineckú skupinu založil Volodymyr Y. podľa polície v roku 1999 a riadil ju až do roku 2003. Gang vraj pôsobil na Slovensku, ale aj v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku. "Hlavnou činnosťou zločineckej skupiny boli krádeže osobných motorových vozidiel patriacich domácim aj zahraničným majiteľom, zmena ich identifikačných údajov a ich následný vývoz do zahraničia," povedala Baloghová. Ďalej išlo o podvodný leasingový nákup nových osobných a nákladných motorových vozidiel, na ktoré mali používať "biele kone". "Nasledovala zmena ich identifikačných údajov a následný vývoz do zahraničia," dodala Baloghová. Zločinecká skupina na čele s Volodymyrom Y. sa podľa nej vyznačovala vysokou deľbou práce, plánovitosťou a koordinovanosťou. Polícia prokuratúre navrhuje, aby na neho podala obžalobu za zosnovanie zločineckej skupiny, podvodu a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. 
      Volodymyr Y. je vo väzbe už desať rokov. Obvineniam čelil vo viacerých prípadoch, zatiaľ bol odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky. Okrem toho je stále obžalovaný spolu so svojimi troma komplicmi v spomínanom prípade piatich vrážd. Prvostupňový súd v tomto prípade už raz rozhodol a všetkých odsúdil na doživotie. Odvolací súd však verdikt zrušil a vrátil krajskému súdu, aby znovu rozhodol. V inej kauze, v ktorej čelil obvineniu z dvoch vrážd, bol oslobodený. V súčasnosti sedí vo väzbe pre obvinenie v ďalšom prípade vraždy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies