FOTO Náhla zmena počasia: Silná búrka s krúpami v Prešove a na Liptove!

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 19:39 • 2 min
FOTO Náhla zmena počasia: Silná búrka s krúpami v Prešove a na Liptove!

BRATISLAVA - Na väčšine územia Slovenska, okrem krajného západu, dnes poobede hrozia búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do 21.00 h.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia očakávajú výskyt búrok, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred prívalovou povodňou v okrese Liptovský Mikuláš a Poprad. Vydal preto výstrahu 1. stupňa.

 

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladajú meteorológovia výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, ale aj mimo nich.

 

Úhrny zrážok pri nich môžu dosiahnuť 15 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 16 až 22 metrov za sekundu. Intenzita týchto sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

SHMÚ zároveň varuje pred búrkami takmer na celom území Slovenska. Pre väčšinu okresov vydal preto výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do 21.00 h. Meteorológovia očakávajú výskyt búrok, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.

 

img

 

Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré môžu dnes v podvečerných hodinách zasiahnuť východné Slovensko. Spojené môžu byť s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tu preto do 20.00 h vydal pre väčšinu okresov výstrahu 1. stupňa a pre okresy Vranov nad Topľou, Humenné a Snina výstrahu 2. stupňa. SHMÚ upozorňuje, že v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Sabinov, Bardejov, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné a Snina hrozí prívalová povodeň.
 

Výstraha 2. stupňa pred búrkami platí do 18.00 h pre okresy Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Sabinov a Bardejov. Úhrny zrážok pri nich môžu dosiahnuť 40 až 60 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 25 až 30 metrov za sekundu. Intenzita týchto sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

 

 

 

Silná búrka s krúpami zamestnala hasičov v Prešove

 

Silná búrka s krúpami po sedemnástej hodine v Prešove zamestnala hasičov. Najkritickejšia situácia bola na Sídlisku III. na uliciach Mirka Nešpora a Prostějovskej, kde kanalizácia nestíhala odvádzať vodu a v priebehu niekoľkých minút boli zaplavené ulice, chodníky aj medziblokové priestory. To výrazne spomalilo dopravu. Hasiči pomáhajú čerpať vodu, väčšie škody neevidujú. Ako informoval agentúru SITA operačný dôstojník Milan Podolinsky z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, cesty sú už prejazdné.

 

img

 

Po búrke vyhlásila primátorka Prešova povodňovú aktivitu

 

Prvý stupeň povodňovej aktivity vyhlásila po návalovom daždi primátorka Prešova Andrea Turčanová . Po krátkej, ale intenzívnej búrke s krúpami krátko po sedemnástej hodine voda zaplavila niektoré ulice a dostala sa aj do suterénov panelákov na Sídlisku III. Doprava bola paralyzovaná. Hasiči aktuálne čerpajú vodu z pivníc. Po zasadnutí krízového štábu radnica kontaktovala zmluvných dodávateľov, ktorí zabezpečujú čistenie kanálov a uličných vpustov. Pri záchranných prácach pomáhajú aj mestskí a štátni policajti. Po búrke ostal na viacerých úsekov ciest nános blata, úlomky konárov, ktoré odpratávajú hasiči a pracovníci súkromných firiem. Najviac zaplavené boli ulice Bajkalská, Mirka Nešpora, Mukačevská a Prostějovská. Podľa vyjadrenia hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej, nikto z obyvateľov nemusel byť evakuovaný. V ďalších častiach mesta nebol nápor dažďa taký intenzívny. Situáciu naďalej monitorujú.

 

Mesto Prešov vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity

 

V Prešove platí od večerných hodín tretí stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom na zvýšenie stupňa aktivity sú zistené škody po búrke, ktoré sú vyššie, ako sa pôvodne odhadovalo a potrvá dlhšie aj ich odstraňovanie. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Prietrž mračien s krúpami narobili škody hlavne na Sídlisku III a v mestskej časti Šidlovec.

V teréne sú desiati hasiči s tromi kusmi vozidiel, ktorí vyčerpávajú vodu zo suterénov domov. V bytovkách, kde sú podzemné garáže, ostali zaliate vozidlá. Hasičom tu siahala voda až po pás. Na komunikáciách je stále veľa bahna a popadané konáre zo stromov. Dopravu koordinujú policajti. Hlavné ťahy na sídlisku sú prejazdné, funguje aj mestská hromadná doprava. Výšku škôd zatiaľ nevie nikto odhadnúť. 

 

Silná prietrž v obci Vlkovce ničila strechy

 

Prietrž so silným krupobitím, ktorá sa dnes v podvečer prehnala východným Slovenskom, po sebe zanechala stopy. Veľmi zlá situácia je v obci Vlkovce (okres Kežmarok), kde museli zasahovať aj hasiči. Prírodný živel poznačil niekoľko rodinných domov. „Prišla silná prietrž s krupobitím a v priebehu pätnástich minút zničila niekoľko striech na rodinných domoch s eternitovou krytinou,“ opísal situáciu v obci starosta Ján Kalata.

Voda v podvečer upchala obecnú kanalizáciu a napáchala aj ďalšie škody. Zaliate sú garáže, autá majú po silnom krupobití porozbíjané sklá a pokrivené plechy. Pod vodou sú aj pivnice viacerých rodinných domov. Starostu rovnako mrzí poškodenie nového multifunkčného ihriska, ktoré malo slúžiť ako športové oddychové zázemie pre miestnych. „Ihrisko, ktoré stálo 80-tisíc, je kompletne pod nánosom,“ povedal. Po zásahu hasičov, ktorí odčerpávali vodu v domoch, kde bola situácia najkritickejšia, Vlkovčania pracujú na zakrývaní striech. Ľudia sú vystrašení, obec s takouto situáciou skúsenosť nemá. Podľa starostu takáto silná prietrž zasiahla Vlkovce po prvýkrát. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies