Na úrade Dubovcovej visí dúhová vlajka, PRIDE podporí aj osobne

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 10:56 • 2 min
Na úrade Dubovcovej visí dúhová vlajka, PRIDE podporí aj osobne

BRATISLAVA - Kancelária verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej aj tento rok podporuje podujatie LGBTI komunity s názvom Dúhový PRIDE Bratislava 2016.

slovakia

left justify in out

Na jej úrade visí oddnes do soboty 30. júla dúhová vlajka, ombudsmanka PRIDE podporí aj osobne a v sobotu vystúpi na podujatí s príhovorom. "Slovenská republika by sa mala jasne, jednoznačne a rýchlo rozhodnúť, do ktorého kultúrno-právneho prostredia sa chce zaradiť a kam chce patriť. Ak zdieľame európske hodnoty postavené na rešpektovaní a ochrane základných práv, potom sa musíme bez otáľania prejaviť prijatím zákonnej úpravy, ktorá zabezpečí rovnoprávne postavenie každej rodiny," uviedla pre agentúru SITA Dubovcová. Na Slovensku musíme podľa nej tak, ako je to už dlhé roky vo viac ako dvadsiatke európskych krajín, konečne uznať, že ľudskú rodinu netvorí vždy len otec, mama a dieťa, aj keď je to jej väčšinový model. "Prijatie právnej úpravy musí rešpektovať právo na súkromie a v žiadnom prípade sa nesmie zaoberať sexuálnou orientáciou členov rodiny. To znamená, že takáto právna úprava má rešpektovať základné právo každej osoby na ochranu súkromia. V praxi sa teda nesmie stať to, že právne záruky vyplývajúce z právnej úpravy by sa vzťahovali na rôzne životné situácie podľa sexuálnej orientácie členov rodiny a tie by riešili," vysvetlila s tým, že právna úprava môže riešiť len situácie rodiny. Ombudsmanka však verí, že LGBTI komunita sa čoskoro dočká právnej úpravy, ktorá bude rešpektovať právo na súkromie.


Šiesty ročník podujatia Dúhový PRIDE sa začne v sobotu o 13:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Pochod nadväzuje na kampaň Životné partnerstvo, ktorej odkazom je "Chceme sa brať! Vážne!" "Pestrofarebná prechádzka centrom Starého Mesta tak nadviaže na myšlienku obdobných sprievodov po celom svete, keď sa k LGBTI ľuďom pridávajú ich rodiny, priatelia, kolegovia a známi, aby ich podporili v ich túžbe mať rovnaké šance ako ostatní udržať si zdravie, ísť za svojím šťastím, zarobiť si na živobytie, byť v bezpečí vo svojej krajine a starať sa o tých, ktorých milujú," vysvetlil jeden z organizátorov podujatia Róbert Pakan. Kampaň Životné partnerstvo predstavuje platformu slovenských mimovládnych organizácií s cieľom získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín. Kampaň podporila i verejná ochrankyňa práv, ktorá podporuje plné práva pre LGBTI ľudí.


V prvej časti podujatia Dúhový PRIDE Bratislava 2016 bude príhovory hostí pred sprievodom spestrovať slovenská speváčka Katarína Ščevlíková. Pochod mestom by sa mal podľa informácií na stránke podujatia začať približne medzi 14:00 a 14:15. Po pochode bude na ľudí čakať koncert kubánskej kapely Azucar Cubana. Medzi hlavné ciele akcie patrí zviditeľnenie LGBTI ľudí, ktorí chcú mať rovnakú príležitosť na šťastný život ako všetci ostatní, upozornenie na prekážky, ktoré LGBTI ľudia zažívajú a ponúknuť riešenia ako aj uzákonenie partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby mohli žiť svoj život dôstojne, bezpečne a v núdzi sa o seba navzájom postarať. Tohtoročný Dúhový PRIDE organizujú občianske združenia Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť a Nomantinels. Podujatie sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, píšu organizátori.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies