Na Ukrajinu bez pasu? Chce vstúpiť do schengenskej zóny ešte skôr ako do EÚ

NETKY.SK • 21 November 2017, 14:44 • 2 min
Na Ukrajinu bez pasu? Chce vstúpiť do schengenskej zóny ešte skôr ako do EÚ

BRATISLAVA - Ukrajina po nedávnom získaní bezvízového styku s EÚ teraz navrhuje, aby sa začali rokovania o jej pridružení k schengenskému priestoru podobnou dohodou, akú majú napríklad Švajčiarsko a Nórsko.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to analytik Alexander Duleba. "Ukrajinská strana prišla pred niekoľkými mesiacmi s návrhom na takzvanú prehĺbenú asociáciu," pripomenul. Táto iniciatíva podľa neho zahŕňa ako prvú snahu začať rokovania o schengenskej asociačnej dohode. Kyjev by chcel dosiahnuť dohodu, akú majú Švajčiarsko, Nórsko, Island či Lichtenštajnsko. Nie sú členmi EÚ, ale sú súčasťou schengenského priestoru.

 

Pre občanov Ukrajiny a ukrajinskú vládu je teraz po odstránení vízovej povinnosti veľmi atraktívny aj spoločný telekomunikačný priestor s Úniou. "Ukrajina by chcela pristúpiť k programu digitálna Európa vrátane telekomunikačných služieb a zrušenia roamingu, aby boli možné telefonické hovory medzi Ukrajinou a krajinami EÚ tak, ako to máme teraz v rámci EÚ bez roamingu," konštatoval Duleba.

 

Proces implementácie asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou podľa Dulebu prebieha a je splnený na 15 percent. Odvolal sa pritom na pondelkové vyjadrenie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. "Celkovo sa očakáva, že v rámci plnenia asociačnej dohody Ukrajina do roku 2025 v priebehu desiatich rokov aproximuje zhruba 370 základných zákonov, ktoré táto dohoda od nej vyžaduje," povedal analytik. Dodal, že ide iba o základné zákony a na každý z nich nadväzuje ďalšia sekundárna legislatíva. "Hovoríme tu vlastne o niekoľkých tisícoch kľúčových zákonov", ktoré Ukrajina bude musieť prijať, pokiaľ chce splniť stanovený cieľ do roku 2025.

 

V týchto zákonoch sú zahrnuté všetky kapitoly, ktoré obsahuje asociačná dohoda. Kopírujú štruktúru jednak jednotného trhu EÚ, čiže sektorové politiky, a takisto aj spoločné politiky EÚ. Priemerné prechodné obdobie v rámci každej sektorovej politiky je stanovené na desať rokov. Najdlhšie prechodné obdobie sa podľa Dulebu týka obchodnej časti dohody, a síce obchodu s osobnými autami, kde sa počíta až s 15 rokmi. Ukrajinci by tiež chceli mať prístup k pracovným výborom Európskej komisie, ktoré fungujú pri spúšťaní procesu legislatívy -podobne ako ho majú Nóri, Islanďania, Lichtenštajnčania, Švajčiari a Turci.

 

Alexander Duleba je riaditeľom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies