Na účet prezidenta Zemana na zníženie štátneho dlhu prišlo 150.000 Kč

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 13:47 • 2 min
Na účet prezidenta Zemana na zníženie štátneho dlhu prišlo 150.000 Kč

PRAHA - Vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář povedal, že na účet prispelo 92 ľudí. A preňho to bolo príjemné prekvapenie.

slovakia

left justify in out

Koncom júna založil český prezident Miloš Zeman účet, na ktorý môžu ľudia posielať peniaze na zníženie štátneho dlhu krajiny. Český denník E15 na internetovej stránke informoval, že za prvých 30 dní prišlo naň 150.000 Kč (5780,79 eura). Spolu s hlavou štátu prispelo aj niekoľko desiatok občanov. Viacerí z nich vraj chcú posielať peniaze pravidelne.

Vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář povedal, že na účet prispelo 92 ľudí. A preňho to bolo príjemné prekvapenie.

Od momentu, keď prezident Zeman oznámil číslo špeciálneho účtu, vzrástol český štátny dlh o 9 miliárd Kč a dosiahol 1,7 bilióna Kč.

Prezident sa rozhodol posielať na účet na zníženie štátneho dlhu každý mesiac tretinu svojho platu, teda 60.000 Kč. "Môj príspevok zbaví dlhového bremena približne štyroch obyvateľov, ale nerobím si ilúzie, že táto kvapka ho umorí," poznamenal prezident. Počas svojho mandátu by mal prezident prispieť na umorenie dlhu sumou 3,48 milióna Kč.

Pravidelných prispievateľov na špeciálny účet chce hrad odmeniť - pripraví pre nich stretnutie s prezidentom Zemanom.

V Česku existuje ešte jeden fond, na ktorý môže posielať verejnosť peniaze. Od roku 2008 ho vedie ministerstvo financií. Zatiaľ je na ňom 100.000 Kč a za posledný mesiac sa jeho suma zvýšila o 133 Kč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies