Na Tour súboj Contadora s Armstrongom, pelotón bez Slovákov

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 12:28 • 2 min
Na Tour súboj Contadora s Armstrongom, pelotón bez Slovákov

Na Tour súboj Contadora s Armstrongom, pelotón bez Slovákov - Ostatné športy Už túto sobotu odštartuje v holandskom Rotterdame 97. ročník legendárnych cyklistických pretekov Tour de France.

slovakia

left justify in out

Už túto sobotu odštartuje v holandskom Rotterdame 97. ročník legendárnych cyklistických pretekov Tour de France. Organizátori pripravili pre pretekárov 21. etáp s celkovou dĺžkou 3604 kilometrov. Adeptov na titul je veľa, no tento rok sa na francúzskych cestách nepredstaví ani jeden slovenský cyklista, keďže Peter Velits zo stajne HTC - Columbia sa krátko pred štartom zranil, jeho brat Martin sa neprebojoval do tímu a vychádzajúca hviezda Peter Sagan ešte nemá dostatok skúseností.
      Na trati však nebudú chýbať najväčšie hviezdy svetovej cyklistiky. Obhajca triumfu Alberto Contador zo Španielska patrí aj tento rok medzi najväčších favoritov, no o víťazstvo ho chce pripraviť niekoľko ďalších adeptov. Ten hlavný vyhral prestížnu Tour už sedemkrát a rád by pridal aj ôsme víťazstvo. Američan Lance Armstrong sa po dlhšej pauze vrátil do pelotónu iba vlani a pretekal vo farbách kazašskej Astany. Tam sa však musel biť o pozíciu jednotky práve s Contadorom, ktorý nakoniec celé podujatie vyhral, a tak si skoro tridsaťdeväťročný Armstrong zostavil pre túto sezónu vlastný tím. V Radioshacku je jasný líder a navyše sa môže spoľahnúť na pomoc svojho dlhoročného kamaráta a krajana Leviho Leipheimera, Nemca Andreasa Klödena, či Jaroslava Popoviča z Ukrajiny. Jeho prípravy poznačili pád a následné zranenie na Okolo Kalifornie, vírusové ochorenia ako aj dopingové obvinenia. Svoje nestarnúce kvality však dokázal na pretekoch Okolo Švajčiarska, kde skončil druhý za Frankom Schleckom a na Okolo Luxemburska bol tretí.
      Celkový triumf chce konečne získať i Austrálčan Cadel Evans. Pretekár stajne BMC Racing to dvakrát dotiahol až na druhú priečku a víťazstvo mu vždy ušlo len o vlások. Jeho šance stúpli po minuloročnom triumfe na MS, no tridsaťdvaročný cyklista má v nohách už aj tohtoročné Giro d'Italia, na ktorom skončil piaty. Dobré vyhliadky má aj minuloročný druhý Andy Schleck, ktorý dokázal konkurovať Contadorovi až do poslednej etapy a môže počítať s podporou od svojho brata Franka. Jazdec stajne Saxo Bank si však v decembri zlomil ruku a nemusí byť stopercentne pripravený. Do širšieho okruhu favoritov patria aj ďalší pretekári a medzi nimi aj Ivan Basso. Tridsaťdvaročný Talian mal pred štartom Tour v roku 2006 pozitívny dopingový nález a následne si odpykal dvojročný trest, teraz sa však vrátil a ako čerstvý víťaz Gira chce prekvapiť aj vo Francúzsku. Ďalším dopingovým hriešnikom v pelotóne je aj Alexander Vinokurov z Kazachstanu.
      Tohtoročná edícia odštartuje prológom v holandskom prístave Rotterdam, kde si pretekári už v sobotu vyskúšajú individuálnu časovku na 8,9 kilometra. Ďalšia ich čaká až predposledný deň 24. júla na ceste z Bordeaux do Pauillacu. Cieľ je už tradične o deň neskôr na Elyzejských poliach v hlavnom meste Paríži. Tour tento rok oslávi svoju storočnicu na kopcoch v Pyrenejach a tak v programe nesmie chýbať výstup na legendárny Tourmalet v nadmorskej výške 2115 metrov. Ďalšou "lahôdkou" bude hneď tretia etapa, ktorá prinesie 13 kilometrovú pasáž na dlažobných kockách.
      Preteky Okolo Francúzska sú už tradične spojené s dopingovými kauzami a rovnako je tomu i teraz. Okrem klasického lekárskeho sa pred štartom tejto edície dostal do popredia dokonca aj "mechanický" doping. Fabian Cancellara musel po svojom triumfe na podujatí Paríž-Roubaix odpovedať na otázky, či mal v bicykli zabudovaný motor. Švajčiarsky pretekár samozrejme takéto informácie poprel, no organizátori Tour sa poistili a všetky bicykle pred štartom preskenujú. Podozreniam sa nevyhol ani Lance Armstorng, ktorého z užívania zakázaných látok obvinil jeho bývalý kolega Floyd Landis. On sám v roku 2006 prišiel o titul na Tour práve pre pozitívny dopingový nález.
      Organizátori však veria, že k žiadnym škandálom nepríde. Spoliehajú sa na rovnaký priebeh ako vlani, keď boli preteky relatívne čisté a jediný pozitívny nález mal Mikel Astarloza zo Španielska, ktorý vyhral 16. etapu, no v tele mu našli zakázaný preparát EPO.

      Program 97. ročníka Tour de France (3.-25. júla, 3604 km):
      sobota 3. júla, prológ: Rotterdam - Rotterdam 8.9 km (časovka)
      nedeľa 4. júla, 1. etapa: Rotterdam - Brusel 223.5 km (rovina)
      pondelok 5. júla, 2. etapa: Brusel - Spa 201 km (kopcovitá)
      utorok 6. júla, 3. etapa: Wanze - Arenberg Porte du Hainaut 213 km (rovina)
      streda 7. júla, 4. etapa: Cambrai - Remeš 153.5 km (rovina)
      štvrtok 8. júla, 5. etapa: Epernay - Montargis 187.5 km (rovina)
      piatok 9. júla, 6. etapa: Montargis - Gueugnon 227.5 km (rovina)
      sobota 10. júla, 7. etapa: Tournus - Station des Rousses 165.5 km (stredne hornatá)
      nedeľa 11. júla, 8. etapa: Station des Rousses - Morzine-Avoriaz 189 km (vysokohorská)
      pondelok 12. júla, voľný deň
      utorok 13. júla, 9. etapa: Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne 204.5 km (vysokohorská)
      streda 14. júla, 10. etapa: Chambery - Gap 179 km (stredne hornatá)
      štvrtok 15. júla, 11. etapa: Sisteron - Bourg-les-Valence 184.5 km (rovina)
      piatok 16. júla, 12. etapa: Bourg-de-Peage - Mende 210.5 km (kopcovitá)
      sobota 17. júla, 13. etapa: Rodez - Revel 196 km (rovina)
      nedeľa 18. júla, 14. etapa: Revel - Ax 3 Domaines 184.5 km (vysokohorská)
      pondelok 19. júla, 15. etapa: Pamiers - Bagneres-de-Luchon 187.5 km (vysokohorská)
      utorok 20. júla, 16. etapa: Bagneres-de-Luchon - Pau 199.5 km (vysokohorská)
      streda 21. júla, voľný deň
      štvrtok 22. júla, 17. etapa: Pau - Col du Tourmalet 174 km (vysokohorská)
      piatok 23. júla, 18. etapa: Salies-de-Bearn - Bordeaux 198 km (rovina)
      sobota 24. júla, 19. etapa: Bordeaux - Pauillac 52 km (časovka)
      nedeľa 25. júla, 20. etapa: Longjumeau - Paris Champs-Elysees 102.5 km (rovina)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies