Na včerajšom Dúhovom pochode v Jeruzaleme sa zúčastnili desaťtisíce ľudí

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 10:20 • 2 min
Na včerajšom Dúhovom pochode v Jeruzaleme sa zúčastnili desaťtisíce ľudí

JERUZALEM - Desaťtisíce Izraelčanov sa vo štvrtok v Jeruzaleme zúčastnili na Dúhovom pochode zameranom na podporu LGBTQ komunity. Súčasne sa tam konala aj protidemonštrácia odporcov práv sexuálnych menšín.

slovakia

left justify in out

Desaťtisíce Izraelčanov sa vo štvrtok v Jeruzaleme zúčastnili na Dúhovom pochode zameranom na podporu LGBTQ komunity. V tom istom čase sa konala aj protidemonštrácia odporcov práv sexuálnych menšín, uvádza TASR na základe správy agentúry AP.

 

Dúhový pochod sa v Jeruzaleme konal prvýkrát za novej krajne pravicovej vlády staronového izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Neďaleko dejiska dúhového pochodu sa však zhromaždili aj jeho odporcovia s plagátmi, ktorí pokrikovali rôzne heslá. Na zaistene bezpečnosti účastníkov pochodu bolo preto na miesto vyslaných približne 2000 policajtov.

 

"Očakávame úžasný pochod, ktorý bude reprezentovať rozmanitosť LGBTQ komunity tu v Jeruzaleme," povedal ešte pred akciou Jonathan Valfer, šéf organizácie Jersualem Open House, ktorá pochod zorganizovala. "Chceme, aby si polícia čo najlepšie odviedla svoju prácu a zaistila, že sa všetci bezpečne vrátia domov," dodal. Zdôraznil tiež, že si neželá "politickú provokáciu". Podľa Jerusalem Open House sa na pochode zúčastnilo približne 30.000 ľudí, čo je najvyšší počet za posledných sedem rokov.

 

img

Tisícky účastníkov pochodujúcich na každoročnom pochode Pride v Jeruzaleme.

 

Pochod podlieha od roku 2015 prísnym bezpečnostným opatreniam. Vtedy na pochode istý ultraortodoxný žid dobodal na smrť tínedžerku a zranil ďalších šesť osôb. Agentúra AFP upozorňuje, že hoci samotný Netanjahu má v otázke práv sexuálnych menšín pomerne progresívne názory, niektorí jeho koaličný partneri, a síce ultraortodoxné strany, sa dlhodobo zasadzujú proti nim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona