Na summite v Belgicku sa stretli hlavy nemecky hovoriacich štátov

NETKY.SK • 8 September 2016, 17:09 • 2 min
Na summite v Belgicku sa stretli hlavy nemecky hovoriacich štátov

EUPEN - Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck využil dnes summit nemecky hovoriacich krajín vo východobelgickom Eupene na výzvu Európe, aby sa spoločne postavila svojim odporcom.

slovakia

left justify in out

Účastníci vrcholnej schôdzky, ktorej hostiteľom bol belgický kráľ Filip s kráľovnou Matildou, využili schôdzku na dve pracovné rokovania o aktuálnej politickej situácii, pričom sa dotkli tém ako terorizmus, migrácia a hospodárske pomery, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Popri najvyššom ústavnom činiteľovi Nemecka Joachimovi Gauckovi, ktorý prítomných informoval aj o situácii v spolkovej republike, o výsledkoch nedávnych krajinských volieb v Meklenbursku-Predpomoransku či o svojej ľútosti nad výsledkom britského referenda o brexite, sa na summite v Eupene okrem panovníka hostiteľskej krajiny zúčastnil aj švajčiarsky spolkový prezident Johann Niklaus Schneider-Ammann, lichtenštajnský korunný princ Alois a luxemburský veľkovojvoda Henrich I.

 

Rakúsko ako tradičný účastník podobných stretnutí momentálne nemá hlavu štátu, pretože tamojší ústavný súd anuloval výsledky druhého kola prezidentských volieb a nariadil ich opakovanie kvôli porušeniu predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštovou cestou. O hlave štátu tak Rakúšania budú opäť rozhodovať 2. októbra 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies