Na Slovensku vznikne nová prírodná rezervácia

NETKY.SK • 19 Január 2022, 11:39 • 2 min
Na Slovensku vznikne nová prírodná rezervácia

BRATISLAVA - Výmera Vydrice, ktorá vznikne 1. februára v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, bude 483 hektárov. Jej vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Vyhlásením prírodnej rezervácie sa zvýši ochrana územia, a to na štvrtý a piaty stupeň. Zóna A s piatym stupňom ochrany na lesných pozemkoch má mať výmeru 450 hektárov. Zóna B so štvrtým stupňom ochrany vznikne na rozlohe 33,18 hektára. Ochranné pásmo má mať taktiež štvrtý stupeň ochrany a výmeru 97,75 hektára.

 

img

Ján Budaj

 

Ministerstvo životného prostredia poukazuje na biotopy európskeho významu, medzi ktoré patria jaseňovo-jelšové podhorské lužné lesy, bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy či kyslomilné bukové lesy, ale tiež biotop národného významu, ktorým sú dubovo-hrabové lesy karpatské. V rámci biotopov živočíšnych druhov európskeho významu je to najmä rak riavový, pásikavec veľký, kováčik fialový a fuzáč alpský.

 

Prečítajte si tiež: Ako zachrániť planétu? Mestské oblasti musia investovať do ekosystémov, nielen do ciest, potrubí a domov

 

„Dôvodom vyhlásenia prírodnej rezervácie Vydrica je aj formálne oznámenie Európskej komisie v rámci konania o porušení zmlúv, ktoré sa týka nedostatočného vyhlasovania lokalít európskeho významu a schvaľovania programov starostlivosti,“ vyhlásil envirorezort.

 

img

 

Možno vás zaujme: Koryto Račianskeho potoka vyčistia, pomôže to pri prívalových dažďoch




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies