Európska únia už rozhodla! Niektorí lídri označujú túto udalosť za historický moment

NETKY.SK • 23 Jún 2022, 21:01 • 2 min
Európska únia už rozhodla! Niektorí lídri označujú túto udalosť za historický moment

BRUSEL – Lídri európskych krajín udelili vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín.

slovakia

left justify in out

S odkazom na vyjadrenie predsedu Európskej rady Charlesa Michela na Twitteri o tom informuje spravodajca TASR. Európska rada vo štvrtok večer krátko po 20.00 h udelila štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku. Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo za „historický moment“ a signál nádeje pre ukrajinský ľud.

 

 

Pre slovenských novinárov informáciu zo summitu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý pripomenul, že Slovensko od neoficiálneho summitu EÚ v marci vo Versailles, kde presadzovalo myšlienku kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, „prešlo dlhú cestu“, aby dostalo všetkých partnerov z EÚ „na palubu“. Premiér dodal, že je to dobrá správa pre Ukrajinu, Slovensko a celú Európu a rovnako zablahoželal aj Moldavsku.

 

 

Priznanie štatútu kandidátskych krajín EÚ Ukrajine a Moldavsku i možnosť európskej perspektívy pre Gruzínsko je výsledkom spoločného úsilia a zároveň historickým momentom dokazujúcim jednotu Európskej únie. Na twitterovom účte to v reakcii na štvrtkové rozhodnutie lídrov EÚ uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Gratulujem obyvateľom Ukrajiny, Moldavska i Gruzínska, naším budúcim spojencom v EÚ,“ dodala prezidentka.

 

 

Možno vás zaujme: Nemecko varuje pred kolapsom na energetických trhoch



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies